Защо трябва да спрете да използвате тези сешоари за ръце

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

hand-dryer

Колкото и лъскави да изглеждат тези сешоари за ръце, те може и да не са толкова хигиенични, колкото си мислите, според изследване, посветено на разпространението на вирусите.

Специално предложение:
 

Проучването беше публикувано по-рано тази година в списанието Journal of Applied Microbiology и подкладе огъня между производителя на сешоари Dyson и тези на хартиени кърпи за еднократна употреба. Изследването било фокусирано върху разпространението на вируси при използването на три различни метода за изсушаване на ръцете: хартиени кърпи, традиционни сешоари с топъл въздух и сешоари, като тези на Dyson Airblade – със силна въздушна струя.

Откритието им показва, че моделите от типа Airblade разпръскват 1300 пъти повече вируси, отолкото хартиените кърпи. В сравнение с традиционните сешоари за ръце, Airblade разпръскват 60 пъти повече вирусни частици. Едно от най-отблъскващите открития е, че тези сешоари изхвърлят вирусите на 3 метра височина, докато стандартните – само на 75 сантметра, а хартиените кърпи – на 25 см.

Учените избрали  да изследват Dyson Airblade, заради твърдението в рекламата им, че това е „най-бързият и хигиеничен сешоар за ръце”. Но британската компания поставя под въпрос някои от методите, използвани в проучването.

Участниците в проучването били помолени да носят ръкавици и да потопят ръцете си в разтвор с вируси. След това били помолени да изсушат ръцете си по един от трите метода. Dyson отбелязва, че това е нереалистично висока концентрация на вируси, а човекът би трябвало да си е измил ръцете с вода и сапун, преди да използва сешоара.

Освен това, от Dyson подозират, че може да има нечестна игра, спрямо тях. Говорител на фирмата казва пред The Independent: „Производителите на хартиени кърпи всяват паника с подобен тип проучвания от години”.

Докато драмата със сешоарите може да замъгли ситуацията, все пак си струва да обърнем внимание на резултатите. Ако сте измили добре ръцете си, тогава няма вероятност да се разболеете от вируси, които се носят на талази в обществената тоалетна. Но се оказва, че никой от нас не си мие ръцете, както трябва (вижте статията „Цял живот сте си мили ръцете неправилно” в рубриката „Профилактика и превенция”).

toilet-hans-pixabay

Credit: Hans, pixabay

Сподели