Ново проучване върху LSD ни осигурява изображения на мозъка под негово влияние

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Всеки от нас познава историите за зловещи или преливащи от цветове и форми халюцинации, неописуемите страх и тревожност, предизвикани от употребата на LSD. Други свидетелстват за „отваряне на ума”, отхвърляне на стария начин на мислене и освобождаване на скритата креативна енергия. Достоверни ли са всички тези истории? Сега учените отново са се заели да изследват наркотика, който е синтезиран за първи път през 1938 и е използван в експерименти през 50-те и 60-те години, преди да бъде забранен почти навсякъде. Те откриват конкретни отговори, като използват най-съвременната технология за образна диагностика на мозъка.

Специално предложение:
 
lsd-scans

Различни области от мозъка – при използване на плацебо и при LSD. Credit: Imperial/Beckley Foundation

 

Изглежда, че LSD – поне в контролирана лабораторна среда – „може да преобръща по-ограниченото ни мислене, което сме развили от детството си досега.” Това пише The Guardian във връзка с наскоро проведените експерименти от неврофармаколога David Nutt, който е бивш „съветник по лекарствата” към Британското правителство. Nutt инжектирал доброволците с LSD и след това направил първите изображения на мозък, който се намира под влиянието на този наркотик. Можете да видите впечатляващи анимации на феномена във видеото в началото на статията, сравняващи мозъците на доброволците, които получили наркотика с мозъците на тези от контролната група. Nutt казва, че проучването “за невробиологията е това, което е Хигс бозона за физиците.” В интервю за Nature, той описва изследването на LSD като “начин да изучаваме биологическия феномен съзнание”.

Гледай видеото тук>>

Това, което изпитали участниците, няма да изненада никого, стига да е бил на едно от тези наркотични пътешествия: изследователите открили, че „под въздействието на наркотика, райони от мозъка, които преди са били разграничени, сега разговарят помежду си”, произвеждайки халюцинации, „чувство за единство със света” и „загуба на собствената идентичност”. Преди това проучване, казва Nutt, „не знаехме как възникват тези дълбоки ефекти”. Досега данните са били твърде малко, тъй като „учените или са се страхували, или не са имали волята да преодоляват огромните препятствия, които стоят на пътя им към осъществяването на такива експерименти”.

Nutt и колегата му Robert Carhart-Harris работили в сътрудничество с Beckley Foundation, която се занимава с изучаване на психоактивни вещества и призовава към политическа реформа. В крайна сметка, те открили, че “под въздействието на наркотика, мрежите в мозъка, които са отговорни за зрението, вниманието, движението и слуха, се свързали в много по-голяма степен, като това довело до ‘много по-обединен мозък’. ”

Но в същото време, други мрежи били прекъснати – нарушила се връзката между част от мозъка, наречена парахипокампус и друг регион, познат като ретроспленален кортекс.

Nutt разказва пред Nature, че заедно с колегите си е планирал по-специфични експерименти – „да проверят как LSD влияе на креативността и как състоянието имитира съня”. Както в миналото това вещество е било използвано за лечение на пристрастяване и психиатрични отклонения, сега Nutt се надява, че може да проведе сходни опити. Но проучването му има дори по-голям обсег – както Amanda Feilding, директорът на Beckley Foundation, казва: “Най-после разкриваме механизмите в мозъка, които са в основата на потенциала на LSD не само да лекува, но и да задълбочи разбирането ни за самото съзнание.” Може би един ден LSD ще бъде достъпен с рецепта, но дотогава – по-добре не опитвайте това вкъщи.

LSD. Credit: Benjah-bmm27

LSD – Диетиламид на лизергиновата киселина, изолирана за първи път от гъбата Мораво рогче, през 1938, от химика Алберт Хофман. След като от психиатричните клиники веществото излиза на улицата, то започва активно да се употребява от артистичните натури и хипитата…  

Сподели