Колко дълъг е периодът, през който нашият мозък произвежда нови неврони – дебатът продължава

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ново проучване открива пълна липса на новопоявили се неврони в областта на мозъка, свързана с паметта при възрастни.

Специално предложение:
 

При възрастните мишки и други гризачи нови клетки на нервната система процъфтяват в областите на мозъка, свързани с паметта. При хората обаче нещата не стоят по този начин.

Това е изненадващото заключение след серия от експерименти с човешки мозъци на хора от различни възрасти, първоначално описано по време на среща през ноември. (СН: 12/9/17, стр. 10). Едно по-пълно описание на откритията, публикувано онлайн на 7 Март в Nature, хвърля светлина върху спорните резултати и също така дава достатъчно информация за изследователите, търсещи причини да бъдат скептично настроени към откритията.

В противоречие с по-ранни бележити проучвания, Шаун Сорелс от Калифорнийския Университет, Сан Франциско и колегите му не успяват да открият новообразувани нервни клетки в свързания с паметта хипокампус при възрастни. Екипът търси въпросните клетки в проби от мъртви мозъци по два начина: молекулни маркери, които отбелязват делящите се клетки и младите неврони, и доказателствени форми на нови клетки. Използвайки тези показатели, изследователите забелязали наченки на новообразувани неврони във фетални мозъци и мозъци от първата година на живот на организма, но те се срещали все по-рядко при по-големи деца. При възрастните, този тип клетки напълно липсвали.

Няма сигурен начин за откриване на нови неврони, по-специално при живи организми; лесният начин идва с възраженията.

„Открития определено ще причинят много спорове по този въпрос,” пише коментар по същата тема в Nature неврологът от Университета в Британска Колумбия, Джейсън Снайдер.

 

Превод: Мари-Виолет Йовкина

Източник: Science News

Сподели