Риск от рак на панкреаса, свързан с бактериите в устата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

duodenumandpancreasПрисъствието на определени бактерии в устата може да подсказва повишен риск от рак на панкреаса – болест, която често започва безсимптомно и за която няма рутинни тестове за наблюдение.

Това е главното заключение от изследване, проведено от NYU Langone  в Ню Йорк, представено на годишната среща на Американската асоциация за ракови изследвания, тази пролет.

Специално предложение:
 

Учените смятат, че откритието може да спомогне за разработването на навременни и прецизни терапии при рак на панкреаса – заболяване, при което смъртността е много висока, поради незабележимостта му.

Клинична история, включваща заболявания на венците и лоша устна хигиена се свързва с повишен риск от рак на панкреаса, а според някои изследвания определени бактериални видове в устата може също да допринасят за развитие на заболяването, но това е първото проучване, което прави директна връзка между бактериите и риска от този тип рак.

Главният автор доктор Jiyoung Ahn, епидемиолог и професор по обществено здраве и медицина на околната среда към NYU School of Medicine (Университет на Ню Йорк), казва:

„Нашето изследване предлага първото непосредствено доказателство, че специфични промени в микробния микс в устата – нейната микрофлора – представлява вероятен рисков фактор за рак на задстомашната жлеза, наред с напредналата възраст, мъжкия пол, пушенето, негроидната раса и генетичната предразположеност.”

Изчислено е, че през 2014 над 46 000 американци са диагностицирани с това заболяване, а близо 40 000 са починали от него.

Две бактерии в устата са свързани с повишен риск от рак на панкреаса

За целта на проучването, екипът сравнил бактериите, изолирани от устата на 361 мъже и жени, преди да развият рак на панкреаса, с тези от устата на 371 души, които така и не са развили заболяването.

Изследваните лица са участвали в по-големи проучвания за риска от рак. Те са били проследявани за развитие на рак в продължение на почти 10 години.

Когато анализирали резултатите, професор Ahn и колегите му открили, че участниците, чиято устна микрофлора съдържала един от два определени вида бактерии, страдали от повишен риск да развият заболяването, в сравнение с участниците, в чиято микрофлора тези видове не се наблюдавали.

По-конкретно, те открили, че присъствието на Porphyromonas gingivalis е свързано с повишение на общия риск от развитие на рак на панкреаса с 59%. Аналогично, присъствието на Aggregatibacter actinomycetemcomitans е свързано с повишение от 50%. И двата типа бактерии са свързани със заболявания на венците или периодонтит.

Тези стойности не се променили, когато изследователите проверили случаите, в които участниците били диагностицирани с рак на задстомашната жлеза през двете години, следващи взимането на пробите. Те направили това, за да намалят вероятността резултатите да са повлияни от „обратна взаимовръзка”, т.е. присъствието на рака да предхожда присъствието на бактериите.

aggregatibacter-actinomycetemcomitans-credit-ucl-eastman-dental-institute

Колония на бактерията Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Credit: UCL Eastman Dental Institute

В друго проучване, публикувано наскоро, екипът показва, че пушенето е свързано със значителни – но не необратими – изменения на микрофлората на устата, както като количество, така и като вид (виж „Пушенето изменя микрофлората на устата” в рубриката „Орално здраве”). Но те отбелязват, че са необходими още изследвания, за да се разбере дали измененията в микрофлората на устата, които са свързани с тютюнопушенето, причиняват рак на панкреаса или повлияват на имунната защита. Междувременно, професор Ahn казва:

„Тези бактериални изменения в устата биха могли да ни покажат кой е изложен на риск от развитие на рак на панкреаса.”

 

Сподели