Генетично модифицирани ларви биха могли да ускорят заздравяването на рани

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Зелена месарка (Lucilia sericata). Credit: Line Sabroe, (CC BY 2.0)

Пациентите с диабет се нуждаят от по-добър и по-бърз начин на лечение на често срещаните при тях рани по стъпалата (диабетно стъпало). Това заболяване прави хората по-податливи на образуване на такива рани, като в някои случаи те водят до ампутация. Причината е, че диабетиците губят чувствителност (поради невропатия) и не усещат, ако обувките им са неудобни, например, а след като раната се образува, тя зараства по-трудно, отколкото при здравите хора.

Едно относително нетрадиционно лечение, което е прилагано в продължение на десетилетия, е така нареченият дебридман с ларви. Лечението включва въвеждане на стерилни ларви от мухата зелена месарка (Lucilia sericata) в раните. Тези ларви изяждат мъртвата тъкан, като същевременно отлагат антимикробни секрети, което предпазва раната от инфекции. Ларвите се отлгеждат лесно и бързо, което прави процеса евтин, но не е наблюдавано ускоряване на заздравяването. За да постигнат това, учените са експериментирали с генетично модифицирани ларви. В проучване, публикувано в списание BMC Biotechnology, изследователите описват два метода за модифициране на ларвите, за да им придадат качества, които да ускорят процеса на заздравяване на раните.

Специално предложение:
 

Дебридман – процес на отстраняване на мъртва, увредена или инфектирана тъкан, с цел по-лесно зарастване на останалите здрави тъкани.

Ларвите били модифицирани така, че секретират вещество, наречено човешки тромбоцитен растежен фактор-BB (или PDGF-BB). То е било използвано като локално средство за мазане, но геловете могат да бъдат доста скъпи.

museslervos-credit-dalius-baranauskas-cc-by-sa-3-0

Credit: Dalius Baranauskas, (CC BY-SA 3.0)

Учените създали две различни групи ларви. Едната група можела да произвежда PDGF-BB, когато е изложена на „топлинен шок“ при 37ºC, а другата – когато в храната на ларвите не се поставя антибиотикът тетрациклин. Въпреки че и двете групи произвеждали фактора, при първата група той оставал в тялото на ларвите, докато при втората успешно се секретирал извън него.

Изследователите отбелязват, че следващата стъпка е да изпробват ефективността на модифицираните ларви върху плъхове, преди да преминат към клинични изпитвания при човека. Ако методът е успешен, той ще помогне за лечението на повече от 20 различни състояния, като декубитални рани и изгаряния, които и в момента се лекуват с ларви.

Сподели