Защо не бива да проверявате телефона си преди сън

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
person_japanexperterna-se-cc-2-0

Може би проверявате имейлите си от работа, пишете „лека нощ“ на любимия си или търсите приспивна музика. Каквото и да правите, има голяма опасност да саботирате съня си, като използвате смартфона си в минутите, преди да си легнете.

Все повече изследвания предполагат, че взирането в синята и бяла светлина, излъчвана от екраните пречи на мозъка ни да освобождава хормона мелатонин, който подсказва на тялото ни, че е време да си лягаме. Затова става по-трудно да заспим и след това да останем в това състояние.

Специално предложение:
 

В действителност, скорошно изследване, включващо почти 850 фламандци, които използват мобилните си телефони, след като са загасили светлината в стаята, показва, че това е свързано с по-лошо качество на съня, безсъние и умора (въпреки че от изследването не става ясно дали използването на телефон директно причинява проблеми със съня).

„Хората излагат очите си на този поток от фотони, който на практика казва на мозъка им: Стой буден! Още не е време да спиш!“ – казва пред Business Insider доктор Dan Siegel, професор по психиатрия към UCLA School of Medicine.

Но раздялата с телефона е трудно осъществима – вероятно поради това 71% от американците от една анкета, споделили, че обикновено спят с или до него.

Arianna Huffington – съосновател и редактор на The Huffington Post, е успяла да устои на повика на смартфона си. Както пише в своята книга „Thrive“, тя е забранила електрониката в спалнята си. Вместо това, тя чете истинска хартиена книга, преди да заспи.

Все още ли мислите, че сте прекалено заети или сте жертва на страха да не пропуснете нещо, за да се „изключите от мрежата“ преди сън?

Гледайте видеото под статията, в което доктор Siegel обяснява в детайли защо взирането в екрана преди лягане, може да наруши качеството на съня ви – и цялостното ви здравословно състояние.

Сподели