Излагането на синя светлина преди операция намалява увредата на органа при мишки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

blurred-blue-lights

Излагането на ярка синя светлина, в продължение на 24 часа преди операция, намалява възпалението и увредата на органите на клетъчно ниво при мишки, според ново проучване на University of Pittsburgh School of Medicine.

Специално предложение:
 

Откритието, съобщено в Proceedings of the National Academy of Sciences, предлага потенциална терапия, която може да подобри резултатите при пациенти, подлежащи на процедури, които се характеризират с период на спиране на кръвта, като чернодробна резекция или трансплантация.

„Изключително изненадани сме от резултатите“ – казва главният автор доктор Matthew R. Rosengart, доцент в катедрите по хирургия и спешна медицина на Pitt School of Medicine. „Отдавна има доказателства, предполагащи, че светлината и циркадните ритми дълбоко влияят на нашата биология и по-конкретно на физиологичния ни отговор към стрес. Така че, макар и да очаквахме да открием някаква взаимовръзка между светлинния спектър и имунния отговор, не очаквахме толкова внушителни резултати.“

bio-clock

Credit: NoName, CC BY-SA 3.0

Циркаден ритъм – всеки биологичен процес,  който се характеризира с вродена и съвпадаща си с външен фактор на околната среда 24-часова цикличност. Например, сън-бодърстване, които зависят от факторите на околната среда нощ-ден. Тези цикли се подчиняват на „вътрешен“ циркаден часовник и се наблюдават при всички живи същества.

Светлината е сложна и се състои от интензитет, продължителност на излагането и дължина на вълната. Това е едно от първите изследвания, които отчитат тази сложност и дават резултати, които могат да насочват бъдещите клинични изпитвания върху хора.

Доктор Rosengart и екипът му сравнили какво се случва, когато мишките са били изложени на червена светлина, бяла флуоресцентна светлина, като тази в болниците и синя светлина с висок интензитет за 24 часа, преди операция на черния дроб или бъбреците, включващи периоди на ограничаване и повторно пускане на кръвния ток.

gfp_mice_credit-ingrid-moen-cc-2-0

Credit: Ingrid Moen, CC BY 2.0

Синята светлина била много по-ефективна от червената и бялата светлина, предотвратявайки травматизирането на клетките и органите, поне по два клетъчни механизма. Синята светлина довела до редукция на количеството неутрофили в органа –вид бели кръвни клетки, които участват в процеса на възпаление и могат да причинят увреда на органа и други проблеми. В допълнение, синята светлина не позволила на умиращите клетки да освободят белтък, наречен HMGB1, който предизвиква възпаление, увреждащо органа.

След това, екипът проверил дали синята светлина действа чрез оптичен път или по друг механизъм, например чрез кожата. Оздравителният отговор на слепите мишки бил еднакъв, независимо дали били изложени на червена или синя светлина, което означава, че защитният ефект на синята светлина наистина действа по оптичен път.

После екипът искал да установи дали даден цвят на светлината може да наруши циркадния ритъм, който е свързан с имунитета, повече от друг. В кръвта на мишки, които са били изложени на червена, синя или бяла светлина имало сходни концентрации на мелатонин и кортикостероидни хормони. Освен това, всяка от мишките проявявала сходна активност. Тези данни показват, че ефектите на синята светлина не са опосредствани от нарушение в съня, активността или циркадните ритми.

Накарая, доктор Rosengart отбелязва, че мишките са нощни животни, чиито визуална, циркадна и имунобиология са различни от тези на човека. Затова, резултатите от това проучване не бива да бъдат отнасяни към пациентите, докато не се проведат задълбочени клинични изпитвания, за да се провери дали третирането със синя светлина преди оперативна намеса е безопасно.

 

Сподели