Лекари от САЩ съобщават, че са реконструирали нова тъкан в хранопровода на пациент в критично състояние

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
surgery-army-medicine-flickr

Credit: Army Medicine, flickr

Лекарите съобщават в The Lancet за първия случай на пациент, чийто тежко увреден хранопровод е бил реконструиран, чрез използване на търговски достъпни и одобрени от FDA стентове и кожна тъкан. Седем години след реконструкцията и четири след като стентовете са били премахнати, пациентът продължава да се храни нормално и да поддържа теглото си, без да изпитва никакви затруднения да преглъща.

Досега, тази техника е била изпитвана само върху животни. Авторите на изследването казват, че сега трябва да се установи дали техниката е възпроизводима и дали може да се използва при други подобни случаи.

Специално предложение:
 

Професор Kulwinder Dua от Medical College of Wisconsin, Милуоки, САЩ, и колегите му съобщават, че са използвали метални стентове като небиологични скелета и матрица от регенеративна тъкан от донорска човешка кожа, за да възстановят дефект в хранопровода на 24-годишен мъж, с дебелина 5 см. Пациентът бил приет по спешност в болницата с тежко наранен хранопровод, животозастрашаваща инфекция и неспособност да преглъща, в следствие от усложнения от автомобилна катастрофа, която го оставила парализиран. Въпреки преживените няколко операции, нараняването на хранопровода било твърде масивно, за да бъде поправено.

stent-frank-c-muller

Метален стент. Credit:Frank C. Müller

Хранопроводът е куха мускулна тръба, която свързва устата със стомаха, пренасяйки храната и течностите. Отстраняването му, с цел лечение на рак, изисква свързване на оставащата част от него със стомаха, което позволява преглъщане и преминаване на храната. За да се изгради тази връзка, се използват части от стомаха или дебелото черво. Но процедурата била невъзможна в този случай, поради размера на нараняването и тежкото състояние на пациента, което не позволявало да бъде подложен на нея.

Екипът предположил, че ако триизмерната форма на хранопровода може да бъде поддържана в естествената си среда за дълъг период от време, като се стимулира регенерацията му, чрез техниките, които преди да били доказано ефективни при животни, реконструкцията на хранопровода може да бъде възможна.

За да поддържат формата на хранопровода, те използвали ендоскоп и саморазгъващи се метални стентове. След това, дефектът бил покрит с матрица от регенеративна тъкан и напръскан с богата на тромбоцити гелообразна плазма, приготвена от собствената кръв на пациента, за да бъдат доставени високи концентрации на растежни фактори, но и да привлекат стволови клетки, които да стимулират оздравяването и регенерацията. Стеноклейдомастоидалният мускул, който се разполага по дължината на шията, бил поставен над матрицата и гелообразната плазма.

Екипът планирал да премахне стента 12 седмици след реконструкцията, но пациентът отложил процедурата с три и половина години, поради страх, че това ще предизвика стесняване или пробиване на хранопровода. Една година след отстраняването на стентовете, ендоскопски ултразвукови изображения показали области на фиброза (белези) и регенерация на всичките пет слоя на стената на хранопровода. Било установено и пълно възстановяване на функциите на органа, чрез тестове на способността на пациента да преглъща, като мускулите на хранопровода били способни да провеждат вода и течности към стомаха, както в изправено положение, така и под наклон от 45°. Но не е ясно колко време е отнел процесът на регенерация, поради отлагането на отстраняване на стентовете.

Според професор Dua: „Това е първата подобна операция при човек и се заехме с нея, едва когато всички други възможности бяха отхвърлени. Приложението на процедурата в рутинната болнична практика все още е далечно, тъй като изисква задълбочена оценка и провеждане на мащабни изследвания върху животни, както и клинични изпитвания във фаза 1 и 2. Подходът, който приложихме е новаторски, тъй като използвахме търговски достъпни продукти, които вече са одобрени за употреба при човека и поради това не се изискваха сложно тъканно инженерство.”

Сподели