Медицинската марихуана понижава употребата на опиоидни болкоуспокояващи, понижава риска от свръхдоза при страдащите от хронична болка

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Пациентите, използващи медицинска марихуана за контрол на хронична болка, съобщават за 64%-но намаление на употребата на по-традиционни болкоуспокояващи опиоиди, според проучване на Университета на Мичиган.

Изследваните 185 пациента съобщили и за по-малко странични ефекти от медикаментите и подобрение на качеството им на живот с 45%, откакто са започнали да приемат канабис за контрол на болката.

Специално предложение:
 

Според изследователите от U-M School of Public Health and Medical School, техните резултати предполагат, че за някои хора медицинската марихуана може да бъде алтернатива в момент, в който медицинското общество е помолено да намали предписваните лекарства, като Vicodin и OxyContin.

„Намираме се в разгара на опиоидна епидемия и трябва да разберем как да се справим с нея“ – казва Kevin Boehnke, водещ автор на проучването и докторант към School of Public Health’s Department of Environmental Health Sciences. „Надявам се нашето изследване да продължи разговора за употребата на канабис като потенциална алтернатива на опиоидите.“


adrenorphinОпиоиди – вещества, които имат болкоуспокояващ ефект, подобен на този на морфина. Терминът „опиат“ е остарял и се използва за вещества, добити от опиума, какъвто е и самият морфин.


Наскоро Центровете за контрол и превенция на заболяванията издадоха 12 препоръчителни насоки за предписване на опиоиди, в които се казва, че от 1999 насам предписваните опиоиди са станали четири пъти повече, а 40 души умират всеки ден от предозиране с тези лекарства.

В началото изследователите искали да разберат дали употребата на канабис е по-ефективна за страдащите от силна централизирана хронична болка, на които опиоидите не винаги помагат.

„Предположихме, че канабисът може да бъде частично ефективен за типа болка, който се наблюдава при състояния като фибромиалгия, тъй като има много проучвания, които предполагат, че синтетичните канабиноиди работят при тези условия“ – казва главният автор на изследването доктор Daniel Clauw, който е професор по контрол на болката и анестезиология към U-M Medical School. „Ние не установихме това, защото пациентите в това проучване оцениха канабиса като еднакво ефективен за страдащите от различна сила на болката.“

Пациентите, които страдали от по-слаба хронична болка били тези, които съобщили за подобрение на качеството на живот и по-малка употреба на опиоиди.

Medical marijuana is seen in Los Angeles in this August 6, 2007 file photo. With California teetering perpetually on the edge of financial ruin, marijuana activists have seized the moment, claiming that legalizing and taxing pot could help bail out the cash-strapped Golden State. Picture taken August 6, 2007. REUTERS/Mario Anzuoni/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEALTH SOCIETY CRIME LAW)

 Credit: Abd allah Foteih, flickr (CC BY-SA 2.0)

„Бихме били внимателни с това прибързано да изменяме клиничната практика, свързана с канабиса, но трябва да отбележим, че това проучване предполага, че канабисът е ефективно болкоуспокояващо средство и агент, който може да предотврати предозирането с опиоиди“ – казва Boehnke.

В момента 23 щата и Окръг Колумбия са легализирали канабиса за медицински цели, а 4 щата разрешават употребата му за развлечение.

Според изследователите, проучване на обществено ниво показва намаляване на употребата на опиоиди в щатите, в които медицинският канабис е легален, но това изследване е едно от първите, които разглеждат индивидуалните модели на употреба.

medmar-credit-dominic-simpson-flickr-cc-by-2-0

Аптека за медицинска марихуана. Credit: Dominic Simpson, flickr, (CC BY 2.0)

Учените казват, че едно от ограниченията на изследването им е, че е проведено с хора, срещнати в аптеката, за които се смята, че вярват в медицинските ползи от марихуаната, което може да намали достоверността на думите им. Екипът смята да продължи проучванията си върху тези пациенти, но и върху такива, които все още не са използвали марихуана за контрол на болката.

Сподели