Мобилните телефони вредят на гръбнака ви – и това се превръща в епидемия

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Човешката глава тежи около 5 килограма. Но когато вратът се накланя напред и надолу, тежестта върху шийните прешлени започва да се увеличава. При ъгъл от 15 градуса, тежестта е равна на 13 кг, при ъгъл от 30 градуса тежестта е 20 кг, при 45 градуса – 24 кг, а при 60 градуса тя нараства до 30 кг!

1-neck

Credit: Dr. Ken Hansraj

 

Специално предложение:
 

Това е теглото, което идва с взирането в смартфона – както милиони души правят всеки ден по няколко часа, според проучване, публикувано от Kenneth Hansraj в National Library of Medicine. Според изследователите, тази лоша поза, понякога наричана “text neck”, може да доведе до ранно износване на гръбнака, дегенерация и дори необходимост от хирургическа намеса.

„Превърнало се е в епидемия или поне е много често срещано” – казва Hansraj от New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine пред The Washington Post. „Само се огледайте – всички са с наведени глави.”

texting-seika-flickr

Credit: Seika, flickr

Не можете да си представите какво значат 30 кг? Представете си да носите 8-годишно дете на врата си, в продължение на няколко часа дневно. Потребителите на смартфони прекарват средно между два и четири часа дневно, прегърбени, като четат и-мейли, изпращат съобщения или проверяват какво се случва в социалните мрежи. Това са между 700 и 1 400 часа годишно, в които хората прилагат стрес на гръбнака си, според проучването. А най-тежко е положението при гимназистите – те може да прекарват още 5 000 допълнителни часа в тази позиция, казва Hansraj.

„Проблемът е много сериозен при младите хора” – казва той. „При това изключително натоварване на врата, скоро може да започнем да виждаме млади хора, които се нуждаят от процедури за лечение на проблеми с гръбнака. Много бих искал да видя родителите да оказват повече напътствия” (за предотвратяване на последствията).

Експертите предупреждават хората от много години. Някои казват, че с всеки 2,5 см наклон напред, напрежението се удвоява.

Tom DiAngelis, председател на American Physical Therapy Association‘s Private Practice Section, миналата година каза пред CNN, че ефектът е подобен на това да си извиете пръста назад и да го държите така в продължение на един час.

„Когато тъканта се разтяга за дълъг период от време, тя се възпалява” – казва той. Освен това, може да причини разтягане на мускулите, прищипване на нервите, дискова херния и с времето може да се получи изкривяване на естествената извивка на врата.

На такъв риск са изложени 58% от американците, които притежават смартфони.

Michelle Collie, лекар, който оглавява Performance Physical Therapy в Род Айлънд, миналата година каза пред CNN, че е започнала да вижда хора с болки в главата, врата и гърба, причинени от мобилните тахнологии, още преди 6-7 години.

texting-benjami-villoslada-gil-flickr

Credit: Benjamí Villoslada Gil, flickr

Лошата поза може да предизвиква и други проблеми. Експертите твърдят, че тя може да редуцира капацитета на белия дроб с до 30%. Свързвана е и с главоболия и неврологични проблеми, депресия и сърдечни заболявания.

„Въпреки че е почти невъзможно да се избегнат технологиите, които причиняват тези проблеми, хората трябва да положат усилие да гледат в телефоните си с изправен гръб и врат и да не прекарват часове наред всеки ден прегърбени” – се пише в проучването.

Пред TODAY, Hansraj даде няколко полезни съвета на потребителите на смартфони, за да избегнат болката:

  • Гледайте в устройството надолу само с очите си – не е нужно да навеждате главата си.
  • Правете упражнения: завъртете главата си от ляво на дясно няколко пъти. Използвайте ръцете си, за да осигурите устойчивост и притиснете главата си към тях, първо напред, после назад. Застанете на вратата с протегнати напред ръце и бутнете гръдния си кош напред, за да подсилите “мускулите на добрата поза” – казва Hansraj.

„Обичам технологиите. Не ги нападам по никакъв начин” – казва Hansraj пред The Post. „Моят призив е: просто обръщайте внимание на разположението на главата си в пространството. Продължавайте да се наслаждавате на смартфоните си и на тази технология – просто се постарайте да държите главата си изправена.”

Сподели