Операция против главоболие – опростен метод показва добри резултати

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

burnout-384080

Модифицирана техника може да осигури по-прост метод за хирургическо лечение на един тип хронично главоболие, според статия в майския брой на Plastic and Reconstructive Surgery – официалното медицинско списание на Американското общество на пластичните хирурзи (ASPS).

Специално предложение:
 

Използвайки разрез, първоначално предназначен за друга цел, хирурзите могат да получат директен достъп до нервите, участващи в някои типове хронично слепоочно главоболие, според доклада на хирурга и член на ASPS доктор Ziv M. Peled от Peled Plastic Surgery, Сан Франциско. Той се надява, че новата му техника ще „понижи летвата на приемане“ на ефективно хирургично лечение на пациенти, страдащи от подобно инвалидизиращо главоболие.

През последните години хирургията се оказа ефективно средство за лечение за някои пациенти с хронични, тежки главоболия. Тези процедури са разработени от пластични хирурзи, които забелязали, че някои пациенти с мигрена, се оплакват по-рядко от главоболие, след като са претърпят козметичен лифтинг на челото. Те засягат „пускови области“, свързани с определени модели на главоболие.

gray778Тежките слепоочни главоболия може да се дължат на мускулни спазми или уголемени кръвоносни съдове, които оказват натиск на специфични нерви, локализирани от двете страни на главата – по-конкретно на зигоматикотемпоралния клон на троичния нерв (ZTBTN), а понякога и аурикулотемпоралния нерв (ATN). По време на оперативните процедури, хирурзите целят да освободят напрежението върху тези нерви или да ги прекъснат, за да не причиняват повече главоболия в бъдеще.

Техниката е ново приложение на подход, с който много хирурзи вече са запознати: разрезът на Gillies, използван за хирургическа поправка на фрактури на скулите. Доктор Peled открил, че този къс разрез, разположен зад линията на косата, осигурява директен достъп до ZTBTN и ATN. Той описва опита си с новия подход върху 19 пациента.

Всички те страдали от хронично слепоочно главоболие, което не се повлиявало от медикаменти. Те показали положителни резултати на предоперативните тестове – или инжектиране на ботулинов токсин (Botox) за временно блокиране на мускулната активност, или локални обезболяващи за временно блокиране на нерва. Преди и след операцията, симптомите на главоболие били оценени, чрез използване на стандартния Migraine Headache Index (MHI).

botoxБотулинов токсин – невротоксичен протеин, който се произвежда от бактерията Clostridium botulinum и е най-силната известна отрова. Произвежда се и по изкуствен начин за козметични, медицински и научни цели. Когато се внесе в организма локално, токсинът може да се разпространи в други части на тялото и да доведе до развитие на заболяването ботулизъм, както и до смърт.

Както в предишни проучвания, хирургическата намеса осигурила значително облекчение на хроничните слепоочни главоболия. Средната оценка на главоболието според MHI спаднала от 132 точки преди операцията до 52 точки след нея. Шестнадесет от 19-те пациента изпитали поне 50%-но облекчение на болката.

Не е ясно, защо останалите трима не са се почувствали по-добре след операцията, въпреки че, както доктор Peled отбелязва, двама от тях са страдали от този тип главоболие в продължение на десетилетия преди операцията. Нито един от пациентите не пострадал от усложнения, като почти или напълно липсвали белези.

Наскоро, изследване, публикувано в Plastic & Reconstructive Surgery, съобщава сходни резултати, независимо дали нервът е декомпресиран или прекъснат. При предишни изследвания са използвани технически по-сложни подходи за достигане на ZTBTN.

Опростеният метод с използване на разреза на Gillies комбинира преимуществата на други хирургични подходи към хроничното слепоочно главоболие, минимизирайки недостатъците, според доктор Peled. Той казва още: „Това е ефективна процедура, която може да улесни хирурзите да предлагат хирургическо решение на този тежък за пациентите проблем.“

 

Сподели