Свежата храна е свързана с понижен риск от инфаркт и инсулт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Credit: Desertrose7, pixabay

Хората, които ядат свежи плодове почти всеки ден, са по-слабо застрашени от инфаркт и инсулт, от хората, които рядко ядат свежи плодове, според ново проучване, публикувано наскоро в New England Journal of Medicine. Откритията идват от 7-годишно изследване на половин милион души от Китай, където консумацията на свежи плодове е много по-ниска, отколкото в държави като САЩ и Англия.

Учените от Университета на Оксфорд и Китайската академия на медицинските науки, провели огромно национално изследване, включващо 500 000 души от 10 градски и селски района в Китай, проследявайки здравословното им състояние в продължение на 7 години, чрез записите на смъртните случаи и електронните болнични записи. Настоящото изследване включва хора, които никога не са страдали от сърдечно-съдови заболявания и не са били подлагани на лечение за високо кръвно налягане, когато за първи път са се включили в изследването.

Специално предложение:
 

Плодовете са богат източник на калий, фибри, антиоксиданти и различни други потенциално активни съставки, както и много малки количества натрий, мазнини и калории. Според проучването консумацията на плодове (главно ябълки и портокали) била силно обвързана с други фактори, като образование, по-ниско кръвно налягане, по-ниски нива на глюкоза в кръвта и отсъствие на вредни навици, като пушенето. Но след като се взима предвид това, което се знае за тези и други фактори, порция от 100 гр. плодове дневно била свързана с около 1/3 по-малък риск от смърт, причинена от сърдечно-съдово заболяване и това било в сила за различните области от страната, които проучването покрило, както и за двата пола.

Credit: jill111, pixabay

Авторът на изседването д-р Huaidong Du, от Университета на Оксфорд, казва: „Връзката между консумацията на плодове и риска от сърдечно-съдови заболявания изглежда е по-силна в Китай, където все още много хора ядат малко плодове, отколкото е в държавите с високи приходи, за които е характерна ежедневна консумация на плодове.”  Също така, в Китай плодовете се консумират почти само сурови, докато повечето плодове в горепосочените държави са обработени.

Съавторът професор Liming Li, от Китайската академия на медицинските науки, казва: „Един скорошен доклад на Global Burden of Disease поставя ниската консумация на плодове, като една от водещите причини за преждевременна смърт в Китай. Въпреки това, този доклад се базира на много малко доказателства, идващи от самия Китай.”

Credit: jill111, pixabay

Главният автор, професор Zhengming Chen, от Университета на Оксфорд, казва: „Трудно е да се каже дали по-малкият риск при хора, които ядат свежи плодове се дължи на истински протективен ефект. Ако това е така, то широкото потребление на свежи плодове в Китай би предотвратило смъртта на около половин милион души всяка година, включително 200 000 на възраст под 70 години, и дори още по-голям брой инфаркти и инсулти, които не водят до фатален край.”

Сподели