Спешни хирургически процедури, които са отговорни за по-голямата част от усложненията, смъртните случаи и разходите

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

hospital-721240

Само 7 процедури са отговорни за приблизително 80% от всички приеми, смъртни случаи, усложнения и болнични разходи, свързани със спешната обща хирургия в САЩ, според изследване, публикувано онлайн в JAMA Surgery.

Специално предложение:
 

Спешната обща хирургия (EGS) представлява грижата за най-тежко болните, с най-висок риск за живота и най-скъпи пациенти на общата хирургия. В САЩ годишно има над 3 милиона такива пациенти, които са приети в болница – повече от всички новодиагностицирани раково болни. Доктор Joaquim M. Havens от Brigham & Women’s Hospital, Бостън, и колеги се основават на данните от 2008-2011 National Inpatient Sample.

Проучването установило, че общата смъртност е 1,2%, усложненията – 15%, а средната цена за болничен прием на такъв пациент е 13 241 долара. След като класифицирали 35-те групи процедури, допринасящи за смъртността и тежестта на заболеваемост при EGS, били идентифицирани 7 оперативни EGS процедури, които общо отговаряли на 80% от процедурите, 80% от смъртните случаи, 79% от усложненията и 80% от болничните разходи за страната. Тези 7 процедури включват: частична колектомия (отстраняване на част от дебелото черво), резекция на тънкото черво (премахване на част от него), холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур), оперативна намеса при язвена болест, отстраняване на перитонеални (коремни) сраствания, апендектомия и лапаротомия (операция за отваряне на корема).

Сподели