Хирургия без шевове, благодарение на „инструменти оригами”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Машинните инженери, които приложиха принципите на оригами, за да направят инструментите по-малки и компактни за удобство по време на космически полети, сега използват познанията си, за да създадат миниатюрни, роботизирани хирургически инструменти. Те предвиждат хирургическите разрези да станат толкова малки, че да могат да заздравеят сами – без конци или шевове.

Brigham Young University (BYU) в Провоу, Юта, вече са лицензирали някои от своите технологии, вдъхновени от оригами. Larry Howell и Spencer Magleby, които са професори от BYU, ръководят групата, която работи върху хирургическата оригами технология.

Специално предложение:
 

Професор Howell казва, че целта са все по-малки разрези и още:

„Сега създаваме устройства, които могат да бъдат вкарани през миниатюрен разрез и след това да се разгърнат в тялото, за да могат да изпълнят специфична хирургическа функция.”

tool-from-the-video

Кадър от видеото.

Екипът на BYU е разработил иновативен подход, който не изисква снаждане на отделни елементи – той използва само деформацията, която е присъща на оригами и позволява движение.

Един от инструментите, върху които работят, е роботизирани пинсети, които са толкова малки, че могат да преминат през 3-милиметров отвор – колкото дебелината на кабела на зарядното за телефона или компютъра.

Екипът на BYU работи и върху концепция, наречена „D-Core”: инструментът първоначално е плосък и може да бъде вкаран през малък разрез, след това се разгъва и се превръща в две закръглени повърхности, които извършват движение, подобно на това на два съседни диска в гръбначния стълб.

tool-2-from-the-video

Кадър от видеото.

Професор Magleby казва, че прилагат същите принципи към медицинските устройства, каквито са приложили към космическото оборудване за НАСА. Той описва сходството така:

„Тези, които проектират космически апарат, искат нещата да бъдат малки и компактни, защото пространството на подобен апарат е много малко, но след като вече са се оказали в космоса, те искат същите неща да бъдат много големи, като слънчеви панели или антените.

В следващото видео, инженерите обобщават работата си по прилагане на принципите на оригами в направата на компактни и прецизни хирургически инструменти и показват няколко примера.

Професор Magleby казва, че методите, които разработват им помагат да разберат как да правят нещата все по-малки и все по-прости. И заключава:

„Тези малки инструменти ще ни позволят изпълнението на цял нов набор от операции – с надеждата, че един ден ще можем да манипулираме нещо толкова малко, като нервите.”

Сподели