Цял живот сте си мили ръцете неправилно

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
sink-credit-offthelefteye-pixabay

Credit: offthelefteye, pixabay

 

Изглежда всяка седмица, някой, някъде ви казва, че цял живот сте правили нещо по неправилен начин. Независимо дали става въпрос за кексчета, белене на портокали или дишане, повярвайте на медиите: правили сте го грешно.

Специално предложение:
 

Последното попълнение, в какафонията от поправими поведения, е миенето на ръцете. Точно така – според проучване, проведено от Glasgow Caledonian University, просто да си насапунисате ръцете, да ги потриете за 20 секунди и след това да ги изплакнете, не премахва много от бактериалния слой по крайниците ви.

След като наблюдавали 42 доктори и 78 медицински сестри как си мият ръцете и измерили бактериалното натоварване след всяко измиване, те заключили, че т.нар. „метод в шест стъпки”, използван от медицинския персонал, е най-добрият начин за премахване на мръсотията от ръцете. Този метод е обобщен от Световната здравна организация (WHO), както следва:

  1. Намокрете ръцете си и нанесете сапун или друг дезинфектант. Трийте дланите си една в друга, докато се образува пяна.
  2. Търкайте всяка длан в гърба на другата ръка.
  3. След това – между пръстите на всяка ръка.
  4. Разтрийте гърбовете на пръстите си в срещуположната длан със сключени пръсти.
  5. Обхванете левия си палец с дясната длан и трийте с въртеливи движения. Повторете с другата ръка.
  6. Извършете кръгови движения със събрани пръсти на едната ръка върху дланта на другата.
how_to_handwash_lge-who

Credit: WHO

 

Новото проучване, публикувано в списанието Infection Control & Hospital Epidemiology, заключава, че стандартният метод за миене на ръцете в три стъпки – сапунисване, триене, изплакване – който дори е бил препоръчван от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, е неефективен.

Затова, може би в този случай, наистина цял живот сте мили ръцете си неправилно. Използването на метода в шест стъпки отнема с 25% повече време за изпълнение, което означава, че ще са ви необходими допълнителни 7,5 секунди на миене, за да премахнете бактериите. Ако миете ръцете си 8 пъти дневно, то годишно ще прекарвате още 6 часа в миене на ръце.

Сподели