Чревната микрофлора – на прицел в борбата със сърдечните заболявания

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

wine-874149Вещество, което се намира в червеното вино – ресвератрол, понижава риска от сърдечни заболявания, като променя чревната микрофлора, според ново проучване на изследователи от Китай. Проучването е публикувано в mBio – списание със свободен достъп, издавано от Американското общество по микробиология.

„Нашите резултати предлагат нов поглед върху механизмите, които стоят зад противоатеросклеротичните ефекти на ресвератрола и показват, че чревната микрофлора може да се превърне в интересна мишена за фармакологични и диетични интервенции, с цел понижаване риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания“ – казва Man-tian Mi, PhD, от учен от Research Center for Nutrition and Food Safety, Institute of Military Preventive Medicine, Third Military Medical University, Чунцин, Китай и главен изследовател в проучването.

Специално предложение:
 

Сърдечно-съдовите заболявания остават главната причина за смърт в индустриализираните общества. През последните години учените установиха, че чревната микрофлора играе роля в натрупването на плака в артериите или т. нар. атеросклероза.

 


 

2000px-resveratrol-svgВ новото проучване, изследователите провели редица експерименти с мишки, за да определят дали защитният ефект на ресвератрола срещу атеросклероза е свързан с изменения в чревната микрофлора. Те открили, че ресвератролът понижава нивата на триметиламин-N-оксид (TMAO) – вещество, за което е известно, че допринася за развитието на заболяването. Те открили още, че ресвератролът инхибира производството на TMA от бактериите, а TMA е необходим за производството на TMAO.


„В настоящото проучване открихме, че ресвератролът може да моделира чревната микрофлора, включително да повишава съотношението между бактериалните групи Bacteroidetes/Firmicutes, като значително потиска растежа на Prevotella и повишава относителното изобилие на BacteroidesLactobacillusBifidobacterium и Akkermansia при мишки“ – казва доктор Mi. „Ресвератролът понижава нивата на TMAO, чрез потискане на формирането на TMA от микроорганизмите, като ремоделира чревната микрофлора.“

Според д-р Mi, резултатите предполагат, че природен полифенол, без каквито и да било странични ефекти, би могъл да бъде използват за лечението на сърдечно-съдови заболявания. Следващата цел на изследователите е да проучат по-задълбочено ролята на ресвератрола за тези заболявания и да повторят резултатите си при човека.

Сподели