Д-р Хаус става дигитален с изкуствения интелект Watson на IBM за диагностициране на редки заболявания

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Credit: Serena Williams/Wikimedia Commons

Медиците, натоварени със задачата да диагностицират някои изключително редки заболявания, които консултантите на Хю Лори рутинно разпознават в телевизионния сериал, откриват, че изкуствен интелект може да върши подобна работа, но за секунди, вместо дни или седмици.

От декември миналата година лекарите от Университетската болница към Марбургския център за недиагностицирани или редки болести (познат в Германия като ZusE) използват изкуствения интелект Watson на IBM за по-бързо диагностициране. През 2011 г. Watson славно побеждава в куиз шоуто Jeopardy! след като е обучен с 200 млн. страници информация по основни познания. Сега лекарите го обучават с рецензирана литература за редки заболявания, за да им помага да откриват необичайните болести.

Специално предложение:
 

В сериала „Доктор Хаус“ животоспасяващите диагностични решения често се основават на задълбочено проучване на миналото на пациента. Сценарият на сериала се позовава на автентична медицинска литература, а ендокринологът от ZusE  Юрген Шифър казва, че дори веднъж е диагностицирал свой пациент, страдащ от много тежка треска – свързана със замърсяване с кобалт от бедрен имплант – след като гледа епизод на сериала.

 

Автоматизиране на диагностицирането

Това кара екипа на ZusE да се запита дали автоматизирането на анализирането на информацията за пациента не би могло да помогне за редуциране на списъка им от 6000 чакащи. „Някои от най-отчаяните ни пациенти имат много дълга медицинска история – някои ни носят по пет килограма медицински документи“ – казва Шифър.  Но работата с тази информация за диагностициране може да отнеме дни или седмици, докато експертите обединяват знанията си в конферентни сесии.

За да разберат дали компютър може да подобри този процес, Шифър и неговият колега Тобиас Мюлер взимат от архивите си медицинските досиета на 500 бивши пациенти и работят с инженери на IBM, за да ги вкарат в Watson във формат, който програмата би могла да разбере. На случаен принцип избират няколко дузини случаи за проба и проверяват дали Watson ще успее да се справи с тях.

При всички случаи, програмата дава серия потенциални симптоми, често причинявани от болестта, и всички от първите показани съвпадат с това, което лекарите действително са открили. Но за разлика от лекарите, Watson върши тази работа за секунди, казва Мюлер.

Той и колегите му ще започнат за използват Watson като средство за диагностициране при нови случаи. За целта, пациентите ще попълват големи въпросници, които ще  предоставят на програмата информация за живота им, която би могла да разкрие потенциалните причини за болестта.

„Дори ги пита за детството им и какви домашни любимци са имали“ – казва Мюлер. „Имахме пациент с необясними чревни симптоми, който, оказа се, имал аквариум. Хванал тропическото заболяване билхарзия от водните си охлюви.“

Докато работи по прогреса на Watson, екипът се надява, че програмата може също да им помогне в откриването на болести, които са изцяло непознати на медицината. Ако преди не е било описано, казва Мюлер, машината ще се затрудни.

Това е потенциална важна способност, казва Питър Бентли, специалист по компютърни науки от Лондонския университетски колеж, който приспособява уменията на машината да учи към медицинските диагнози.

„Ако прехвърлят по правилен начин литературата в Watson и няма съвпадение, това би означавало, че има нова област за изследване – и то такава, на която бързо трябва да се обърне внимание“ – казва той. „Това ще помогне на изследователите да реагират по-бързо при непознати заболявания и  да се възползват максимално от финансирането на научните изследвания.“

Превод: Йоанна Николова

Сподели