Майки с наднормено тегло раждат биологично по-възрастни бебета

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Credit: Crispin Rodwell/Alamy Stock Photo

Жените, които са с наднормено тегло, докато са бременни, е по-вероятно да родят бебета, които са биологически по-стари от тези, родени от жени с нормално тегло. Това може да доведе до по-висок риск за бебетата да развият хронични заболявания след време и може да намали продължителността на живота им.

Биологичната ни възраст е свързана с дължината на теломерите ни – части от ДНК, които оформят краищата на хромозомите ни. Теломерите ни се смаляват всеки път при делене на клетките и продължават да стават все по-малки през целия ни живот. „Късите теломери са свързани със сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и атеросклероза“, казва Тим Наурът в Университета Хаселт, Белгия.

Специално предложение:
 

Дължината на теломерите при раждане се променя, въпреки че не се знае защо. Наурът и колегите му се чудили дали нещата ще бъдат различни при майки с наднормено тегло. Екипът събрал резултати от 743 жени, които по-късно забременели. Когато жените родили, те взели кръмни проби от пъпната връв и плацентата и премерили дължината на теломерите в кръвните клетки.

10 години по-възрастни

Екипът открил, че теглото на жената има значителен ефект над дължината на теломерите на нейното бебе. Теломерите на бебета, родени от жени с наднормено тегло са около 2,5% по-къси от теломерите на тези, чиито майки са с нормално тегло. Тези, родени от затлъстели майки имат с 5,5% по-къси теломери от онези, чиито майки са с нормално тегло.

„Има голяма, значителна разлика“, казва Наурът. „При нормалното остаряване са необходими от 5 до 10 години за 5,5-процентно скъсяване.“

Не се знае дали бебетата, родени от майки със затлъстяване ще живеят 5 години по-малко от други бебета. „Не може да правим предсказания“, казва Наурът. „Нужно е да проведем по-дългосрочни изследвания и да наблюдаваме тези бебета.“

Как теглото влияе на теломерите? Екипът на Наурът смята, че виновникът е излишната мастна тъкан. Мазнината може да предизвика възпаление и да произведе реактивни химически вещества, които предизвикват кислороден стрес, а това може да повреди клетките и да скъси теломерите. Те могат да проникнат в тялото на бебето чрез плацентата, смята екипът.

Следете теглото си

Но Катерина Енрикес от Университета в Шефийлд, Обединеното Кралство не е толкова сигурна. Хората с наднормено тегло може вече да имат по-къси теломери, а това да е нещо, което те да предават по наследство на децата чрез гените си вместо да проникват през плацентата, твърди тя.

Ако това е така, теглото на бащата също може да играе роля, казва Енрикес. „Както е при майката, ако теглото на бащата е по-високо, това означава, че неговите теломери също са по-къси. Това може да повлияе и на дължината на теломерите на детето“, казва тя. „Това трябва все пак да бъде проверено.“

Междувременно, жените, които се надяват да забременеят, трябва да внимават с теглото си. „За всяка една единица увеличение на индекса на телесното тегло (BMI), теломерите на бебето намаляват с 0,5%“, казва Жанет Лорд от Университета в Бирмингам, Обединеното Кралство. „Поддържането на нормално телесно тегло, докато се опитат да заченат, ще има дългосрочна полза за бебето, давайки му добър старт с по-дълги теломери“, отбелязва тя.

Превод: Димитър Радев

Сподели