Нова ваксина срещу Ебола дава 100% защита

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Здравни работници с Mibemba Soumah, заразена с Ебола, в център за лечения в Конакри, Гвинея през ноември 2015 година. Credit: Samuel Aranda for The New York Times

Това е научен триумф, който ще промени начина на борба на света срещу ужасяващ убиец – експериментална ваксина срещу Ебола е била тествана върху хора през последните дни през епидемията в Западна Африка и е показала 100% защита срещу леталната болест.

Ваксината все още не е била одобрена от нито един регулаторен орган, но се смята за толкова ефикасна, че авариен запас от 300 000 дози са били създадени за употреба, в случай че отново се разрази епидемия.

Специално предложение:
 

Откакто Ебола е била открита в бивш Заир (сега Демократична решублика Конго) пред 1976 година, е имало много опити да се създаде ваксина. Всички започнали с усещане за спешност, но после постепенно утихвали, заради липсата на пари. Въпреки че само 1600 души са загинали от Ебола през този период, гротесковият характер на тяхната смърт – обилни кръвоизливи от всеки отвор – е придал на заболяването ужасяваща репутация.

В крайна сметка, едва експлозивната епидемия от 2014 година, която отне 11 000 живота в Африка и се разпространи отвъд морето, достигайки шепа хора в Европа и Обединените щати, се оказа необходимият подтик за създаване на ефективна ваксина.

Ваксината не бе готова навреме, за да спре избухването на епидемията, която вероятно започнала в кухо, изпълнено с прилепи дърво в Гвинея и засегнала Либерия и Сиера Леоне, преди да бъде спряна. Но перспективата за запас от ваксини е донесла оптимизъм сред експертите по обществено здраве.

„Въпреки че тези убедителни резултати дойдоха твърде късно за онези, които загубиха живота си по време на епидемията в Западна Африка, те показват, че когато настъпи следващата инвазия, няма да сме беззащитни“, казва Marie-Paule Kieny, помощник генерален директор на Световната здравна организация за здравните системи и иновации и главен автор на проучването. „Светът не може да си позволи объркването и човешкото бедствие, което настъпи при последната епидемия“.

Ваксината дава нови, по-бързи и по-ефикасни начини за заграждане и потискане на вируса. Многото малки избухвания на Ебола в промеждутъка от 1976 до 2014 година са били всичките спрени в отдалечените села чрез трудоемки методи: идвали медицински екипи, изолирали болните, облекли предпазни екипи, за да могат да ги лекуват и да заравят мъртвите.

Но тази тактика се провалила през 2014 година, когато вирусът достигнал столиците с голямо население, където се разпространил мълниеносно и по улиците се натрупали мъртви тела.

Новата ваксина има и някои недостатъци, казват експертите. Изглежда действа само срещу единия от двата най-често срещани вида на вируса Ебола и може да не даде дългосрочна защита. Част от тези, които са получили ваксината, съобщават за странични ефекти като болки в ставите и главоболие.

„Това са добри новини, с оглед на възможно ново избухване на епидемия – а такова все ще се появи някъде“, казва д-р Anthony S. Fauci, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания. „Но все още трябва да продължаваме да работим върху ваксините срещу Ебола“.

Изследването на The Lancet е направено на 11 841 местни жители на Гвинея миналата година. Сред 5 837 човека, които получили ваксината, никой не заболял от Ебола в следващите 10 и повече дни. Имало е 23 случая на Ебола сред хилядите други, които не били ваксинирани веднага.

(10-дневният период бил важен, защото тестът изпробвал техниката на „пръстенна ваксинация“, разработена по време на опита да се елиминира едрата шарка. След като бил открит потвърден случай, изследователите се свързвали с всички от кръга на семейството, приятели, съседи и болногледачи около жертвата. Ваксина била предлагана на около половината от кръга. Не брояли обаче хората, които са се заразили през първите 9 дни, защото считали, че са били заразени преди ваксинацията.)

Опитът с Ебола се провежда от Световната здравна организация, Гвинейското здравно министерство, Норвежкия институт по обществено здраве и други институции. Ваксината, позната като rVSV-ZEBOV е била разработена преди десетилетие от Публична здравна агенция в Канада и армията на САЩ и е лицензирана към Merck.

Генетичният ѝ „гръбнак“ е от вируса, причиняващ везикулозен стоматит, който поразява добитъка, но обикновено не влияе на хората. Към този гръбнак е снаден генният код от повърхностен белтък на вируса Ебола, който подтиква имунната система да създава антитела.

Тестовете върху маймуни показват, че само една ваксина успяла да ги предпази, когато  била приложена поне седмица преди да им дадат голяма доза Ебола. Ваксината дори предпазила няколко маймуни, които я получили ден, след като били заразени с Ебола.

Вирусът Ебола има познати пет подтипа, най-често срещаните от които са Ебола-Заир, който предизвикал епидемията в Западна Африка, и Ебола-Судан. Еболата е свързана и с вируса Марбург, който е също толкова летален.

Идеалната ваксина трябва да предпазва от всички видове Ебола и Марбург. Д-р Kieny обаче казва, че може да се окаже невъзможно да се направи ваксина, ефикасна срещу няколко вида, ако се базира на вируса, причиняващ везикулозен стоматит, защото той създава много странични ефекти.

Доброволец получава експерименталната ваксина срещу Ебола в клиника в Конакри, Гвинея през 2015 година. Credit: Yann Libessart/Medicins Sans Frontieres, via European Pressphoto Agency

Рисковете, които са приемливи по време на смъртоносна епидемия, не са приемливи при превантивното прилагане на ваксина, която се дава на здрави деца и възрастни, отбелязват няколко учени.

Новата ваксина е „стъпка в правилната посока, но не и крайното решение“, казва д-р Gary J. Nabel от фармацевтичната компания Sinofi, който замислил различна ваксина срещу Ебола през 1990-те, когато работел за Националния здравен институт.

Рандомизирано клинично проучване включва десетки хиляди обекти и е предпочитаният начин за тестване на която и да е ваксина, отбелязва той. Но до времето, когато тестването на ваксината можело да започне в средата на 2015 в Западна Африка, изолацията и лечението на болните в палаткови болници е направило случаите на Ебола толкова редки, че изследователите трябвало да преминат към „пръстенната ваксинация“ около малцината, които успели да открият.

Вероятен кандидат за рутинна ваксина срещу Ебола е разработван в момента от GlaxoSmithKline, казва д-р Nabel. Има две инжекции: едната съдържа повърхностния протеин на Ебола, прикачен към аденовирус на шимпанзе, който може да зарази хората, без да им въздейства; втората използва отслабен вирус на шарка, подобен на този, използван при ваксините срещу едра шарка.

Д-р Seth F. Berkley, главен изпълнителен директор на ГАВИ, съюз за ваксини, казва, че бордът на организацията е гласувал в края на 2014 година 390 милиона долара за 12 милиона дози от ваксината срещу Ебола. По това време няколко компании имали кандидат-ваксини, но нито една от тях не била тествана върху хора. „Това беше по време, когато епидемията се разрастваше и ние не знаехме дали може да бъде контролирана без ваксини“, казва той.

До началото на миналата година, когато предварителните резултати показали, че ваксината на Merck действа, ГАВИ дала на компанията 5 милиона долара, за да направи 300 000 дози като запас за спешни случаи, които да бъдат използвани, ако Ебола-Заир изригне отново.

Все още не е ясно точно колко голям запас ще бъде изработен. Изисква се от Merck да потърси одобрение за ваксината си от Световната здравна организация, която от своя страна изисква лицензиране чрез голяма регулаторна агенция като Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата или Европейска агенция по лекарствата.

Сподели