Официално е открит изцяло нов орган в човешкото тяло

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Изминалата година беше прекрасна по отношение на откритията. От гравитационни вълни до гукащи динозаври, разкрихме много за света около нас, но забележително ново проучване показва, че има още много в нас самите, което предстои да бъде изследвано.

Специално предложение:
 

Публикувайки в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, учени официално обявяват откриването на нов орган в човешкото тяло. Точно така, има цял нов орган, криещ се в корема ни, и току-що е намерил мястото си в класификацията.

Известен като мезентериум (означава “по средата на червата”), той може да бъде намерен в храносмилателната ни система. Всъщност, поглеждайки назад във времето, Леонардо да Винчи му дава едно от първите описания, но до 2012г. е считано, че е серия от отделни структури, които държат червата прикрепени към коремната стена, като поредица от греди.

Въпреки това, екип от Университета на Лимерик извършва сложна микроскопска работа, за да потвърди, че всички структури са взаимосвързани и изглеждат като част от една цялостна конструкция. Голяма част от работата е извършена върху пациенти, подложени на операция за премахване на целия или голяма част от черния дроб.

От 2012 г. новият орган е изучаван като такъв от студенти по медицина, а сега е добавен към известния учебник “Анатомията на Грей” и описан в този нов доклад.

“В доклада, който е рецензиран и оценен, казваме, че имаме орган в тялото, който до момента не е смятан за такъв”, казва в изявление Келвин Кофи (Calvin Coffey), професор по хирургия в Университета на Лимерик и автор на изследването.

Анатомична схема на мезентериума. Credit: J Calvin Coffey/D Peter O’Leary/Henry Vandyke Carter/Lancet

По отношение на истинското предназначение на мезентериума, въпреки чудесната новина, медицинските експерти не са по-осведомени, освен знанието за поддържащата му природа. Близостта му до червата може да дава на изследователите някаква следа, но до момента не са направени окончателни заключения.

“Установихме анатомията и структурата. Следващата стъпка е функцията”, допълва Кофи. “Ако разберете функцията, можете да идентифицирате отклоненията от нея и тогава имате заболяване. Съберете всичко това и ще получите наука за мезентериума (…) основата за цяла нова област в науката.”

Че мезентериумът има активна функция е ясно, защото през него в червата отиват кръвоносни съдове, нерви и лимфни съдове (носещи течност, подобна на кръвната плазма, която е богата на бели кръвни клетки). Но все пак е необходимо да се извършат много повече изследвания, за да се разбере какво наистина прави.

Превод: Йоанна Николова

Сподели