Спад в средната продължителност на живота в САЩ за първи път от 1993 г. насам

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Увеличаване на зависимостта от наркотици, икономически борби и деменция са разглеждани като потенциални причини.

Специално предложение:
 

Продължителността на живота в САЩ е спаднала през миналата година за първи път от  пика на кризата с ХИВ/СПИН преди повече от 20 години, като смъртните случаи са се увеличили почти при всички основни причини за смърт, сочи федерален доклад.

Средната продължителността на живота на населението на САЩ през 2015 г. е 78,8 години, което бележи спад с 0,1 година в сравнение с 2014 г., се казва в доклада на Националния център за здравна статистика.

Броят на смъртните случаи по осем от десетте основни причини се е увеличил, като ръст бележат и случаите на загинали деца при инциденти, както и на възрастни хора, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Докладът не се задълбочава в изследването на причините за намаляването на средната продължителност на живота, но експерти сочат като потенциални фактори икономическите проблеми, зависимост към наркотици и увеличаващата се деменция сред хората в напреднала възраст.

В цялата страна смъртните случаи през 2015 г. са с 86 212 повече в сравнение с предходната година.

„Това е нещо необичайно“, казва водещият автор на доклада Jiaquan Xu, епидемиолог в Националния център за здравна статистика, който е част от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

„2015 г. е някак различна от всяка друга година,“ казва Xu пред Агенция Франс Прес.

Изглежда, че има „много повече смърт, отколкото наблюдавахме през последните няколко години.“

Последният път, когато средната продължителност на живота спадна средно за целите щати, беше през 1993 г. – година, когато смъртните случаи от СПИН достигнаха своя връх в САЩ, както и година, в която имаше тежка грипна епидемия, в резултат на която и повече смъртни случаи от грип и пневмония, казва той.

Убийствата и злополуките също са отбелязали ръст през 2015 година.

За 2015 г. данните също показват и увеличение от 1,2% на смъртността в страната, което е „първият значителен ръст от 1999 г. насам“, се отбелязва в доклада.

За мъжете в САЩ средната продължителност на живота е спаднала с 0,2 години – от 76,5 години през 2014 г. до 76,3 години през 2015 г.

За жените спадът е 0,1 години –  на 81,2 години през 2015 г.

Общата негативна тенденция в Америка е в ярък контраст със ситуацията по света, тъй като глобалната средна продължителност на живота се увеличава през последните пет години – от 2000 до 2015 г., по данни на Световната здравна организация.

В момента най-голямата продължителност на живота при жените е в Япония – средно 86,8 години, докато най-дълголетни са мъжете в Швейцария – средно 81,3 години.

Най-ниската продължителност на живота е в Сиера Леоне, където жените живеят средно 50,8 години, а мъжете 49,3 години.

В Съединените щати средната продължителност на живота в цялата страна е приблизително постоянна величина през последните години.

Федералните данни от 2014 г. показват лек спад в продължителността на живота по отношение на белокожите, което според експерти може да се дължи на нарастващата злоупотреба с наркотици – особено с болкоуспокояващи, както и на бедността.

Но тази година няма една единствена причина, която да се откроява.

Смъртните случаи от болестта на Алцхаймер са нараснали с 15,7% в рамките само на една година.

„Такова драстично повишаване е напомняне какви ужасяващи мащаби е придобило това състояние“, заяви Кери Питърсън – лекар от болница в Ню Йорк, която не е участвала в изготвянето на доклада.

Сред възрастните е отбелязано увеличение с 6,7% и на смъртните случаи от „неволни наранявания.“

Друга тревожна констатация е покачването на смъртните случаи при деца, като данните сочат увеличение с 11,3% в смъртните случаи на бебета на възраст под една година поради неволни наранявания.

„Повечето от тях са починали от случайно задушаване или удушаване, докато са били в леглата си“, казва Xu, отбелязвайки, че тези наранявания се класифицират отделно от синдрома на внезапната детска смърт.

Този синдром от своя страна се изкачва от четвърто място през 2014 г. на трето през 2015 г. при най-разпространените причини за смърт при децата.

„Ние знаем, че неволните наранявания при децата са многопластов проблем“, казва Michael Grosso – медицински директор на болница Northwell Health’s Huntington Hospital в Ню Йорк, като отбелязва, че те могат да включват автомобилни катастрофи, падания, задушаване и наранявания, свързани с пожар и дим. „Нараняванията при злополуки всъщност са свързани със социалните стресори като финансов натиск и пристрастяване“, казва той пред АФП.

„Драматичното увеличение в употребата на опиати и наркотични вещества в страната е потенциално значим фактор в развитието на явления като наранявания при злополуки.“

Сред възрастното население в САЩ е регистрирано увеличение на смъртността поради сърдечни проблеми (0,9%), хронични респираторни заболявания (2,7%), инсулт (3,0%), диабет (1,9%), бъбречни заболявания (1,5%) и самоубийства (2,3%).

Смъртните случи поради рак са намалели с 1,7%, а при грип и пневмония остават непроменени.

„Единствената добра новина от 2015 г. е, че смъртните случаи поради заболяване от рак продължават да намаляват“, казва Xu.

Превод: Цветелина Христова

Сподели