Видео игрите могат да променят мозъка

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Учени са събрали и обобщили научни изследвания, насочени към това как видео игрите могат да оформят мозъка и поведението ни. Проучването сочи, че видео игрите могат да променят тези части от мозъка, които са отговорни за концентрацията и визуално-пространствената ни ориентация, но в добрия смисъл на промяната – да направят тези сегменти по-ефективни. Екипът от учени обръща внимание на проучвания, изучаващи частите от мозъка, свързани със системите ни за възнаграждение и връзката им с пристрастяването към видео игрите.

А вие? Играете ли видео игри? Ако това е така, не сте сами! С напредването на технологиите видео игрите стават все по-достъпни. В днешни дни почти всеки от нас, независимо от възрастта, има достъп до виртуални приключения на мобилното си устройство. Само няколко клика ви делят от вече необятно богатите онлайн библиотеки за игри. Много от запалените съвременни геймъри все още разчитат на различни конзоли или компютри, но мобилните устройства предоставят възможност на всеки обикновен човек да се отдаде на няколко кратки момента забавление от така натовареното си ежедневие, независимо от възрастта, интересите или от това къде се намира. Оказва се, че средната възраст на геймърите към 2016 е 35 години, с тенденция да се увеличава. Но дали осъзнаваме какви са ефектите от виртуалните игри върху мозъка и цялостното ни поведение?

Специално предложение:
 

През последните години медиите са изписали безброй сензационни твърдения за ефекта на игрите върху здравето и щастието ни. Твърденията за влиянието им са често противоречиви и много рядко подкрепени с реални факти.

Марк Палаус, първи автор на рецензията публикувана във Frontiers in Human Neuroscience, заедно с неговите колеги имат за цел да определят наличието на нови тенденции, отнасящи се до ефектите на видео игрите върху активността на мозъка. Екипът събира 116 научни изследвания, 22 от които обръщат внимание на структурните промени в мозъка, а 100 от тях са насочени към мозъчната функция и/или поведение.

Проучванията сочат, че видео игрите могат да изменят общата функционалност на мозъка и дори неговата структура. Ярък пример за ефектите от виртуалните игри е промяната в концентрацията. Някои изследвания откриват, че съвременните геймъри показват подобрения в различни типове концентрация, като продължителната и селективната концентрация. Частите от мозъка, свързани с концентрацията се оказват по-ефективни при тази група от хора.

Допълнителни проучвания сочат за подобрения в активността на регионите от човешкия мозък, отговорни за  визуално-пространствените ни възприятия, като се наблюдава и увеличаване в размера им. За пример се посочва уголемяването на десния хипокампус както при заклетите геймъри, така и при доброволци участвали в тренировъчна програма за видео игри.

Не трябва да забравяме обаче, че въпреки доказаните положителни ефекти на видео игрите, те водят и до пристрастяване. Учените откриват редица смущения в нервната система, свързана с усещането за възнаграждение, при пристрастените геймъри. Това са индикации в човешкото тяло, аналогични с други типове пристрастяване.

И в крайна сметка какво означават всички тези промени за нас? Авторите казват, че фокусирайки тяхното проучване върху ефектите от видео игрите, откриват, че тези промени често могат да не допринесат за някакво съществено изменение в реалния ни живот. Взимайки предвид сравнително малкото време, в което виртуалните игри са на бял свят, дългосрочните ефекти върху човешкото тяло тепърва предстоят да бъдат наблюдавани и изучавани. Много е вероятно, казват авторите, видео игрите да имат както положителен, така и отрицателен ефект върху човешкия мозък и е от основна важност да подхождаме към този въпрос в цялата му заплетеност.

Превод: Симеон Малинов

Източник: Science Daily

Сподели