Този робот може да извърши двучасова операция на мозъка само за 2,5 минути

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
(Изображението не показва робота.)

(Изображението не показва робота.)

Мозъчната хирургия е прецизна работа и само една грешка може да промени съдбата на засегнатите пациенти. Дори и при една от най-квалифицираните професии в света, човешката грешка все още може да бъде фактор.

Изследователи от Университета в Юта търсят начин да осигурят по-малка вероятност да се появят такива грешки. Робот, който екипът разработва може да намали времето, което отнема да се извърши сложна процедура с 50 пъти.

Специално предложение:
 

Според CNN роботът може да намали времето, което отнема пробиването на черепа от два часа на две и половина минути.

Изследователите са публикували в списание Neurosurgical Focus и екипът казва, че е „доказателство за принципа“, че робот е способен да изпълнява сложни операции.

Роботът бива ръководен около чувствителните зони на черепа от данни, получени от СТ сканиране, които са вкарани в програмирането му.

СТ скенерите показват на програмиста мястото на нервите или вените, които роботът трябва да избягва.

Главният неврохирург на екипа William Couldwell казал на CNN, че „можем да пробием костта безопасно, само като използваме СТ критериите на пациента“.

Освен очевидните животоспасяващи способности, които такава машина може да има, в дългосрочен план може потенциално да спести и пари.

По-краткото време за операция ще позволи по-ниски разходи за операция. В добавка към това е и ползата от факта, че пациентът ще прекара по-малко време под упойка, което може да спести други усложнения.

Роботиката и автоматизацията бавно променят начина, по който докторите извършват операциите.

Някои пациенти може първоначално да упорстват при мисълта някаква машина да ги реже и да се занимава с вътрешностите им, но тези роботи могат да действат с прецизност, която може да е невъзможна за постигане от човек.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert

Сподели