Учени са разработили безболезнена и евтина система с микроигли, за да контролират лекарствата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Учени от Университета на Британска Колумбия и Пол Шерер институт в Швейцария са създали направляваща лекарствата система с микроигли, която един ден може да замени скъпите, инвазивни взимания на кръв и да повишат комфорта на пациента.

Новата система се състои от малко, тънко парче пластир, което се притиска до ръката на пациента по време на медицинско лечение и измерва лекарствата в кръвта безболезнено, без да взима кръв. Малката проекция, приличаща на игла, дълга по-малко от половин милиметър, прилича на кух конус и не пробожда кожата като стандартната игла на спринцовка.

Специално предложение:
 
Устройство с оптофлуидни микроигли. Учени от Университета на Британска Колумбия и Пол Шерер институт в Швейцария са създали направляваща лекарствата система с микроигли, способна да събира течности и да прави анализи, за да установи концентрацията на ванкомицин в кръвта на пациента. Credit: Sahan Ranamukhaarachchi

Устройство с оптофлуидни микроигли. Учени от Университета на Британска Колумбия и Пол Шерер институт в Швейцария са създали направляваща лекарствата система с микроигли, способна да събира течности и да прави анализи, за да установи концентрацията на ванкомицин в кръвта на пациента. Credit: Sahan Ranamukhaarachchi

„Много групи изследват технологията с микроигли за безболезнени ваксини и доставяне на лекарства“, казва ученият Sahan Ranamukhaarachchi, докторант в Университета на Британска Колумбия, във Факултета по приложна наука и фармацевтични науки, който разработил тази технология по време на изследователски обмен в Пол Шерер институт. „Да ги използваме за безболезнено насочване на лекарства е съвсем нова идея.“

Микроиглите са замислени да пробождат външния слой на кожата, който действа като защитен слой, но не и следващите слоеве на епидермиса и дермата, в които има нерви, кръвни телца и активни имунни клетки.

Микроиглата, създадена от Ranamukhaarachchi и колегите му е била разработена да насочва антибиотика ванкомицин, който се използва при лечение на сериозни инфекции и се прилага през интравенозна линия. Пациентите, които приемат антибиотика биват подложени на от три до четири взимания на кръв на ден и трябва да бъдат внимателно насочвани, защото ванкомицинът може да има животозастрашаващи странични ефекти.

Учените открили, че могат да използват течността, намираща се точно под външния слой на кожата, вместо кръвта, за да контролират нивата на ванкомициин в кръвта. Микроиглата събира съвсем малко количество от тази течност, по-малко от милионна на милилитър и реакцията се случва във вътрешността на микроиглата, където учените могат да я доловят, използвайки оптичен сензор. Тази техника позволява на учените бързо и лесно да определят концентрацията на ванкомицин.

„Това вероятно е най-малкият обем на проба, засичан някога за клинично значим анализ“, казва Urs Hafeli доцент във Факултета по фармацевтични науки на Университета на Британска Колумбия.

„Комбинацията от умения от Университета на Британска Колумбия и Пол Шерер институт, обединяваща микроигли, микрофлуиди, оптика и биотехнологии, ни позволяват да създадем такова устройство, способно както да събира течности, така и да прави анализ в самото устройство“, казва Victor Cadarso, изследовател и Ambizione Fellow към Пол Шерер институт.

Превод: Никол Николова

Източник: eurekalert.com

Сподели