Витамин D може да помогне при изгаряния на кожата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Високите дози на витамин D, приети до час след изгарянето, значително намаляват червенината, отоците и възпаленията на кожата, според ново клинично изследване. То е било проведено от медицинското училище към университета Case Western Reserve и медицинския център на University Hospitals Cleveland. Резултатите от пробите били публикувани наскоро в Journal of Investigative Dermatology.

Специално предложение:
 

В тестовете на случаен принцип 20 участници получили плацебо хапче или по 50 000, 100 000 и 200 000 IU от витамин D, един час след като малка UV лампа „изгорила“ като от слънце кожата от вътрешната страна на ръката им. Учените прегледали участниците 24, 48, 72 часа и една седмица след експеримента и събирали кожни биопсии за по-нататъшни изследвания.

Доброволците, които приели по-големи дози витамин D, имали дългосрочни ползи – включително по-малко възпаление в рамките на първите 48 часа след изгарянето. Участниците с по-високи нива на витамин D в кръвта също имали по-малко зачервявания на кожата и скок в генната активност, свързана с възстановяването на кожната бариера.

Открихме, че ползите от витамин D зависят от дозата, казва Кърт Лу, доктор по медицина, асистент по дерматология и старши автор в изследването. „Можем да предположим, че витамин D помага на защитните бариери в кожата, като бързо намалява възпалението. Това, което не очаквахме, беше, че определена доза витамин D не просто потиска възпалението, но и активира гените, които се грижат за възстановяването на кожата.“

Този тест е първият, който описва значителните ползи от приемането на витамина против възпаления. Според авторите, въпреки огромното внимание, което се отделя на недостига на витамин D, „липсват доказателства, според които взаимодействието с витамин D може да намали острото възпаление“.

Като измерват активността на гените в биопсиите, изследователите откриват и потенциален механизъм за начина, по който витамин D спомага възстановяването на кожата. Резултатите показват, че той увеличава нивата на противовъзпалителния ензим аргиназа-1 в нея, който помага за възстановяването на тъканите след щета и за активирането на други противовъзпалителни протеини.

Изследването може да подтикне хората да приемат по-големи количества витамин D, но Лу подчертава, че в това изследване са били тествани много високи дози, които далеч надвишават дневния прием. Препоръчителната дневна доза на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за витамин D е 400 IU.

Лу и колегите му планират и допълнителни изследвания, които могат да окажат влияние върху плановете за лечение на слънчеви изгаряния.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Daily

Сподели