Протеинът, който може да облекчи симптомите и да намали броя на смъртните случаи от грип

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ново проучване, публикувано в списание Journal of Leukocyte Biology идентифицира нов потенциален защитен агент срещу грип.

Специално предложение:
 

Грипният сезон е на прага и нов доклад в списание Journal of Leukocyte Biology представя иновативна стратегия за борба с тази смъртоносна болест. В това проучване изследователите представят един малък протеин, наречен ретроциклин-101 (retrocyclin-101, RC-101), който може да облекчи симптомите и да понижи смъртността, свързана с грипните вируси. Вероятно протеинът има подобно действие и при други инфекциозни заболявания. Като кандидат за потенциално лекарство RC-101 е уникален, защото атакува не само вируса, но и възпалението, което той предизвиква.

Д-р Daniel J. Prantner, научен сътрудник в Департамента по микробиология и имунология към Университетското медицинско училище на Мериленд, казва: „Всяка година хиляди хора в страната умират от грип или от усложненията, до които вирусът може да доведе, въпреки широко разпространеното ежегодно ваксиниране. Надяваме се, че RC-101 ще бъде одобрен са използване в клиничната практика, където може да бъде още едно оръжие срещу тази болест.

За да направят откритието си д-р Prantner и колегите му използвали in vitro изолирани човешки и миши макрофаги и мишки. Използвайки като модел изолирани макрофаги, учените открили, че RC-101 потиска производството на цитокини, отговорни за възпалителния отговор. В модела с мишки те инфектирали две групи животни със смъртоносно количество грипен вирус. На едната група учените дали RC-101 два дена след инфекцията, а на другата група дали плацебо. Мишките, на които бил даден RC-101, показвали по-леки симптоми на грип и смъртността била по-ниска в сравнение с контролната група.

Д-р John Wherry, редактор на Journal of Leukocyte Biology, казва: „Докато вируси като  грипните причиняват много вреди при инфекция сами по себе си, често имунният отговор е този, който предизвиква тежки повреди в тъканите, опитвайки се да премахне инфекцията. Тези нови открития в използването на RC-101 може да ни научат как да позволим на имунната система ефикасно да изчисти вируса, като избягваме най- увреждащата част от възпалителния отговор.”

Превод: Надежда Радованова

Източник: Science Daily

Сподели