Лекарство за нарколепсия може да подобри мозъчната дейност

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Credit: The Javorac via Flickr, CC by 2.0

През 1998 година Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобрила лекарството модафинил като лек за нарколепсията – състояние, в което мозъкът по-трудно регулира цикъла на бодърстване и сън и като резултат се получават внезапни „сънни атаки“, при които човек заспива в нежелани или неподходящи ситуации. В последвалите години модафинил е станал популярен и за друга употреба, не по предназначение: да повишава когнитивните способности на човек – ефект, който не е напълно изследван от учените.

Сега екип от изследователи са преровили литературата, за да открият, че модафинилът наистина повишава редица важни дейности на мозъка, според проучване, публикувано скоро в научното списание European Neuropsychopharmacology. Това откритие, обаче, не означава, че вашият лекар ще ви го предпише, за да ви помогне да назубрите за изпита.

Специално предложение:
 

Учените все още не са сигурни как точно работи модафинилът, въпреки че предни проучвания са открили, че лекарството повишава нивата на невротрансмитерите хистамин и орексин, които регулират циклите на бодърстване и сън. Повишава също нивата на серотонин (който влияе на настроението) и глутамат (който помага за възбуждането на мозъчните клетки).

Тези химически промени правят модафинил ефективен в лечението на нарколепсията, но също непреднамерено влияят и на други функции на мозъка. Прави пациента по-внимателен, по-бързо се учи и е по-умел в задачи от „по-високо ниво“, които включват изпълнителна функция и изискват включването на няколко по-прости мозъчни функции. Подобно е на начина, по който работят някои лекарства, които се използват при пациенти, страдащи от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, като Адерал, въпреки че те увеличават активността на други невротрансмитери – норепинефрин и допамин.

Изследователите прегледали 24 проучвания за ефектите на модафинила върху познавателната способност, които били публикувани между 1990 и 2014 година, и открили, че той наистина осигурява помощ при задачи, които изискват „планиране и вземане на решения, съобразителност, учене и запаметяване, креативност“. Нямал голям ефект върху работната памет (как мозъкът временно съхранява информация). Освен това лекарството имало много малко сериозни странични ефекти, което го прави силен кандидат да бъде истинско „умно хапче“.

Изследователите бързо посочили, че тези открития не означават, че модафинилът вече е одобрен за подобна употреба – това решение зависи от държавни регулаторни органи като FDA. Но тяхното решение може да насърчи производителите на модафинил да се съсредоточат върху това лекарството да се предписва с тази цел. Те отбелязват също, че употребата на вещества с подобно действие идва със съответните „етически съображения“, които е важно да бъдат проучени в бъдещи изследвания.

Превод: Никол Николова

Сподели