Търсене
Close this search box.

Присаждат ръка от мъртъв донор на мъж, роден без такава

Присаждат ръка от мъртъв донор на мъж, роден без такава

Присаждат ръка от мъртъв донор на мъж, роден без такава

Присаждат ръка от мъртъв донор на мъж, роден без такава


Направи дарение на училище!



***

Credit: Wroclaw Medical University Hospital

Хирурзите от Полша обявиха на 22-ри декември, че успешно са присадили ръка от мъртъв донор на човек, роден без горен крайник, като твърдят, че това е първият подобен случай в света.

„Това е първото в света присаждане на горен крайник на възрастен човек с вроден дефект от този тип.“, каза Adam Domanasiewicz, който бе начело на екипа хирурзи от университетската болница във Вроцлав. „Става въпрос за човек, който е живял 32 години без ръка.“

До момента подобна процедура е била извършвана само на новородени сиамски близнаци в Индонезия и Канада, казва Domanasiewicz.

Имало е и случаи, при които ръка е присадена на пациент, чийто собствен крайник е бил ампутиран.

Транслапнтацията е проведена на 15-ти декември, като операцията е продължила 13 часа.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Към момента пациентът може да движи единствено пръстите си, а не и самата ръка, но лекарите са оптимисти, че той ще добие по-голяма мобилност с течение на времето.

„Това е важен пробив в неврофизиологията и в практиката на трансплантациите, защото до момента се смяташе, че при случаи на такъв вид вроден дефект, такова присаждане е невъзможно“, казва Domanasiewicz.

Операцията може да предостави нови възможности за стотици хиляди хора по света, родени без крайници, за които единствен вариант до момента бяха протезите, добавя той.

Превод: Цветелина Христова


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.