Търсене
Close this search box.

Умна лепенка слуша звуците на тялото ни от сърцето до червата

Умна лепенка слуша звуците на тялото ни от сърцето до червата

Умна лепенка слуша звуците на тялото ни от сърцето до червата

Умна лепенка слуша звуците на тялото ни от сърцето до червата


Направи дарение на училище!



***

Нова електронна „татуировка” чува едва доловими звуци в човешкото тяло, включително звуците на сърцето, мускулите и стомашно-чревния тракт.

Лепенката може да бъде използвана за медицински мониторинг, за да засича неправилните удари на сърцето, например. Тя може да бъде използвана и като интерфейс, който да използва гласа ви, за да контролирате видео игри.

„Тялото ни генерира много различни звуци“, казва Хауърд Лиу от Университета в Илинойс. „Изработвайки сензори от лека и тънка конструкция, сме способни да уловим звукови или вибрационни сигнали от нашата кожа.“

Устройството е съставено от сензори, вградени в гъвкава силиконова обвивка и обградени от всяка страна с електроди. Залепва се за кожата като лейкопласт или като временна татуировка и е голямо само 20 милиметра. Може да го залепите на почти всяка част от тялото си и то ще улови звуци и вибрации от 0,5 до 550 херца – всичко от ритъма на сърцето до звука на речта.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Екипът смята, че лепенката може да бъде полезна за наблюдение на широк диапазон от медицински значими звуци. В една демонстрация те помолили 8 човека от Кардиологичната клиника „Камп Лоуъл“ в Тусон, Аризона да го носят на гърдите си. Устройството засекло звука на сърцата на пациентите и определило какъв тип са те, като това е потвърдено от ехокардиограма.

Изследователите смятат, че лепенката би могла да проследява какво се случва с биологичните импланти, предупреждавайки докторите за потенциални медицински проблеми или механични повреди. С експериментални цели те вградили кръвни съсиреци в сърдечна помпа, наречена устройство подпомагащо лявата камера (LVAD). Кръвните съсиреци променили звука, издаван от устройството – аномалия, с която технологията трябва да се справя.

Лиу казва, че устройството също може да даде възможност на хората да комуникират с дронове или протези чрез гласова команда.

В един експеримент екипът поставил устройството на гърлата на хората и ги свързал с игра на, която може да бъде контролирана гласово. Сензорите отчитали вибрациите на гласните струни на играчите, като те казвали „горе“, „долу“, „ляво“ или „дясно“, за да движат Pac-Man в реално време.

Тъй като лепенката използва вибрации, тя може да определи какво казват хората дори звукът от техния глас да е заглушен от страничен шум, което предлага предимство пред останалите системи с гласов контрол.

Алгоритъм научил да се разпознават тези четири основни команди, които устройството било способно да улови при тихи и шумни условия.

„Ние улавяме директно вибрацията от вашето гърло“, обяснява Лиу. „Ако улавяш сигнали от този тип директно, то значи си неподатлив на всички тези околни шумове.“

„Този тип сигнал – нискочестотни сигнали, които могат да се получат от активността на мускулите, от сърцето, от всичко това – на практика отваря ново измерение на информация, допълваща тази, която обикновено записваме“, казва Реза Бахманяр от Imperial College London.

Той заявява, че миниатюризацията на електрониката и развитието на биосъвместимите материали са направили възможни подобни устройства.

„Начинът, по който тази съвкупност от познати технологии е използвана, за да създаде нещо наистина комфортно и използваемо от пациента, е това, което наричам добавена стойност“, казва той.

Превод: Димитър Радев


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.