Търсене
Close this search box.

Идентифицирана е неизвестна функция на канабиноиден рецептор

Идентифицирана е неизвестна функция на канабиноиден рецептор

Идентифицирана е неизвестна функция на канабиноиден рецептор

Идентифицирана е неизвестна функция на канабиноиден рецептор


Направи дарение на училище!



***

Хипокампус (в червено). Credit: Life Science Databases (CC BY-SA 2.1 JP)
Хипокампус (в червено). Credit: Life Science Databases (CC BY-SA 2.1 JP)

Канабиноидният рецептор от тип 2 (“CB2-рецептор”) е специален белтък, разположен на мембраната на клетките. Функцията му е да приема химични сигнали, които контролират клетъчната активност. „Досега се смяташе, че този рецептор е част от имунната система и няма функции при нервните клетки. Но нашето проучване показва, че той играе важна роля и в предаването на сигнали в мозъка” – обяснява професор Dietmar Schmitz, говорител на DZNE-Site Berlin и директор на Неврологичния изследователски център към Charité (NWFZ/NeuroCure). Schmitz е координатор на настоящото проучване, което включва колежи в Берлин и учени от Университета на Бон и от “National Institute on Drug Abuse” на САЩ.

Изследователите демонстрирали в животински модел, че рецепторът CB2 повишава прага на възбудимост на нервните клетки в хипокампуса. „Дейността на мозъка зависи критично от факта, че понякога нервните импулси имат възбуждащ ефект върху разположените надолу по веригата клетки, а в други случаи оказват инхибиторен (потискащ) ефект” – казва докторVanessa Stempel, водещ автор на настоящата публикация, която в момента развива научна дейност в Кеймбридж, Великобритания. „Рецепторът CB2 работи като винт, чрез който подобен комуникационен процес може да бъде регулиран.”

Белтъчна структура на рецептора CB2.
Белтъчна структура на рецептора CB2.

Компонент на „ендоканабиноидната система”

Рецепторът CB2 е част от ендоканабиноидната система (ECS). Това семейство рецептори и сигнални субстанции съществува в много организми, включително човека. То е биохимична контролна система, която участва в регулацията на редица физиологични процеси. Името му идва от факта, че химически вещества, произлизащи от растението канабис, се свързват с рецепторите на ECS. Досега има два известни типа такива рецептори: рецепторът CB2 няма психоактивни ефекти. Затова, изменящите съзнанието ефекти, породени от консумацията на канабиса, се приписват на „канабиноидния рецептор от тип 1”.

Потенциални терапевтични приложения


Разбери повече за БГ Наука:

***

Резултатът от настоящото проучване, може да допринесе за по-доброто разбиране на болестните механизми и да осигури отправна точка за разработването на нови лекарства. „Мозъчната дейност е нарушена при болести като шизофрения, депресия, Алцхаймер и други невропсихиатрични отклонения. Медикаменти, които се свързват с рецептора CB2 вероятно биха могли да повлияят активността на мозъчните клетки и по този начин да участват в лечението” – заключва проф. Schmitz.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.