Търсене
Close this search box.

Излагането на ярка светлина може би изменя нивото на кръвната захар

Излагането на ярка светлина може би изменя нивото на кръвната захар

Излагането на ярка светлина може би изменя нивото на кръвната захар

Излагането на ярка светлина може би изменя нивото на кръвната захар


Направи дарение на училище!



***

Credit: Artful-Krayons, DeviantArt (CC BY 3.0)
Credit: Artful-Krayons, DeviantArt (CC BY 3.0)

Излагането на ярка светлина, обогатена със синьо (blue-enriched light) може да засегне метаболизма ви, според малко проучване.

Учени са открили, че излагането на ярка светлина повишава инсулиновата резистентност, в сравнение с приглушената светлина – както сутрин, така и вечер. Също така, вечер ярката светлина причинявала повишение на кръвните нива на глюкозата (кръвната захар).

Инсулиновата резистентност е неспособността на тялото адекватно да премахва глюкозата от кръвния ток, което води до натрупване на захар в кръвта. С времето, излишната глюкоза в кръвта може да доведе до прекомерно натрупване на мазнини и килограми, както и до повишен риск от диабет.

„Тези резултати осигуряват още доказателства, че ярката светлина може би влияе на метаболизма” – казва Kathryn Reid, главен автор на изследването и професор по неврология към Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Интересно е, че ярката светлина има такъв ефект, но все още не разбираме защо” – казва Reid. „На теория, бихте могли да използвате светлината, за да манипулирате метаболитната функция на организма.”

breakfastПредишни изследвания на учените от Northwestern показват, че хората, които приемали по-голямата част от ярката светлина за деня сутрин, тежали по-малко, отколкото тези, които я получавали след 12 часа на обяд. Изследователите искали да разберат защо. Проучвания върху мишки също са показвали, че животните, които се отглеждат при постоянно осветление, имат изменен глюкозен метаболизъм и теглото им е по-високо от това на контролните мишки.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Нашите открития показват, че инсулинът не е способен рязко да възстанови нивата на глюкоза до базовата линия след хранене, когато организмът е изложен на ярка светлина вечер” – казва първият автор Ivy Cheung, учен невролог. „Резултатите от това проучване подчертават, че осветлението на околната ни среда влияе на здравословното ни състояние.”

Изследването е публикувано в списанието PLOS ONE.

dinnerИма все повече доказателства за това, че моделите на излагане на светлина и тъмнина във времето, имат влияние върху показатели като теглото и приема ни на храна. Целта на това проучване беше да изследваме „острите ефекти” от 3-часово излагане сутрин или вечер на обогатена със синьо светлина, в сравнение с приглушена светлина, върху глада, метаболитната функция и физиологичното възбуждане на организма.

Деветнадесет здрави възрастни души били изложени на 3 часа обогатена в синьо светлина, започвайки или половин час след събуждане сутрин (утринна група), или 10 часа и половина след събуждане (вечерна група). Резултатите на всеки човек били сравнени с резултатите му от излагане на приглушена светлина, като базова линия. Утринната група закусвала под яркото осветление, а вечерната група вечеряла под такова осветление.

Проучването показва, че излагането на обогатената със синьо светлина силно изменя метаболитната функция както на утринната, така и на вечерната група, в сравнение с приглушената светлина. Въпреки че и двата типа излагане (сутрин и вечер) водят до повишена инсулинова резистентност, при вечерната група се наблюдавал по-голям скок на глюкозните нива. Това предполага по-голяма неспособност инсулинът адекватно да компенсира повишението на глюкоза вечер.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.