Търсене
Close this search box.

Защо списание „Българска наука“ е безплатно?

Защо списание „Българска наука“ е безплатно?

Защо списание „Българска наука“ е безплатно?

Защо списание „Българска наука“ е безплатно?


Направи дарение на училище!



***

Петър Теодосиев: Налага се да обясня защо Българска Наука е безплатно списание и да разясня разликата между него и платеното съдържание. Както и колко струва Българска Наука да бъде безплатно списание и защо продължава да е такова.

Вече повече от 10 години ние предоставяме абсолютно безплатно всякаква научна и научно-популярна информация.

Създали сме множество проекти и продукти, които също са безплатни. Безплатно списание на хартия – брой 1 и брой 2, предназначени за сираци, читалища и библиотеки. Сборник на всички научни институции в България – 2000 бройки – безплатно. Проекта „Почети ми”, в който много доброволци прочетоха статии от списанието на глас – също безплатно съдържание. Пет-шест броя на сп. Технологии, което също излизаше безплатно.

most-magazin

Буквално ме е било срам, когато през годините някой ме попита какво правя и аз му казвам, че имам сайт и списание в интернет с еди-колко си читателя. Реакцията винаги е била – значи печелите от реклами. Ние отговаряме – ами не, списанието нищо не печели. Да ме е срам, че правя нещо безплатно и не печеля от него… Да имам хиляди посетители на сайта, хиляди читатели на списанието и стотици автори – и да ме е срам?!


Разбери повече за БГ Наука:

***

Преди няколко дни пуснах тук пост, в който обясних защо Българска Наука се различава от другите медии. Ще го кажа още веднъж и този път ще бъда по-директен. НИЕ НЕ ПЕЧЕЛИМ от списанието, НЕ печелим и от сайта. Никой не дава пари за реклама, никой не дава пари за идеи. Българска Наука се финансира от джоба на екипа и на дарители, които осъзнават какво правим и как го правим. А от няколко месеца – и от скромния ни онлайн магазин (kupinauka.com).

От социализма е останало схващане, което здраво е залегнало в съзнанието на хората (изглежда дори на тези, които не са живели по онова време като съзнателни личности) – да искаме и да очакваме наготово.

Това, че сме само в интернет не означава, че няма хора, които да пишат, да превеждат или да работят по дизайна, програмисти и т.н. Всички те са млади и амбициозни хора, които искат да направят промяната, но те имат нужда от признание и удовлетворение в замяна. Едно е човек да си свали поредния филм от Замунда с увереността, че те ще си избият парите, но отношението към създателите на безплатно списание, издавано в България, от българи за българи, трябва да бъде друго.

Точно, защото не бяхме бизнес-насочени срещнахме много приятели и фенове, но разбира се съществуват и други мнения. Мислили са ни за конкуренция, някои все още ни мислят за такава, а всъщност ние сме група доброволци, които създават един качествен продукт и на ниво, толкова високо, колкото ни позволяват силите и ентусиазмът да правим науката по-достъпна. А именно те правят възможно съществуването на списанието и движението му напред.

bgnauka88Безплатно е сп. Българска наука – засега! Като всяко нещо и ние имаме нужда от това да се развиваме, да даваме все повече и да сме доволни от това, което правим. Тези 100 000 читателя, които имаме са супер, но „супер“ е до време.

Много кризи сме имали през годините, дори през 2008 г. списанието почти не излизаше и беше на косъм никога повече да не излезе. Ние преминахме през изключително трудни моменти, които са много повече от възходите ни. Сега е един от тях, но ще го преодолеем по един или друг начин, сами – както винаги сме го правили.

Гневът ми е към всички тези, които приравняват Българска Наука с големите медии, когато искат нещо от нас, а когато трябва да дават сме доброволческата организация, която не бива да иска нищо в замяна. Към тези, които казват, че щом нещо е без пари, то толкова и струва, а през живота си нищо никога не са направили за без пари.

Искам да благодаря на приятелката си за цялата подкрепа, която ми оказва. Без нея нямаше да ми бъде лесно.

Благодаря ти и те обичам страшно много!


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.