Аденовирусите и имунната система обединяват усилията си срещу рака

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Учените са разработили онколитичен вирус, способен да пренасочи имунната система на пациента срещу неговите туморни клетки. Тяхната работа може да доведе до разработването на нови терапевтични стратегии за някои видове рак.

Специално предложение:
 

Учени от Изследователската група за рак на Bellvitge Biomedicine Research Institute (IDIBELL), водена от д-р Рамон Алемани, са разработили онколитичен вирус, способен да пренасочи имунната система на пациента срещу неговите туморни клетки. Тяхната работа, публикувана в списание Cancer Research, може да доведе до разработването на нови терапевтични стратегии за някои видове рак.

„Работим с онколитични аденовируси, вируси, които са модифицирани да атакуват изключително раковите клетки без да атакуват здравата тъкан, като целева терапия”, обяснява Карлос Файардо, водещ автор на изследването. Аденовирусите са семейство вируси, които могат да причинят настинки, конюктивит или гастроентерит. Обаче тези вируси веднъж модифицирани да придобият селективност към туморните клетки, имат голям потенциал да бъдат използвани като ракова терапия.

В това поле има няколко ограничения; едно от тях е собствената ни имунна система, която разпознава вируса като патоген и следователно го атакува. „Това, което се опитваме да направим, е да пренасочим имунната система, за да атакуваме раковите клетки вместо вируса. По този начин ние не само предотвратяваме елиминирането на вируса от организма твърде скоро, но допълваме действията му като добавим това на Т-лимфоцитите”, казва Файърд.

За да се постигне това, учените са използвали новоразработените BiTEs антитела (Bi-specific T-cell engagers). Тези антитела са способни да свързват специфично Т-лимфоцитите с някои протеини, експресирани на повърхността на раковите клетки, a тази връзка активира Т-клетката, която след това атакува и унищожава туморната клетка.

„Ние модифицирахме вируса, така че когато той инфектира раковата клетка, да отделя специфичен BiTEs срещу протеина EGFR, който е свръхекспресиран при много видове на злокачествeно заболяване”. В in vitro проучвания изследователският екип установил, че тези BiTEs са в състояние да улавят Т-лимфоцитите в средата, за да атакуват съседни ракови клетки. В допълнение, проучванията върху мишки показват, че вирусът, въоръжен с BiTEs, е способен да увеличи наличието на Т-лимфоцити в тумори, което води до подобрена антитуморна ефикасност.

В момента виротерапията при рак е много активна област на научни изследвания, благодарение на напредъка в имунотерапията, развита през последните години. „С тези резултати ще се опитаме да привлечем интереса на компаниите, които разработват BiTEs, за да подпишат споразумения за сътрудничество за клиничното развитие на вируси, въоръжени с BiTEs”, добавя д-р Алемани, последният автор на изследването. „Ние също така проучваме развитието на вируси, които прицелват Т-линфоцитите срещу туморните стромални фибробласти, за да ги премахнат”.

Превод: д-р Антоанета Павлова

Източник: Science Daily

Сподели