Атеросклерозата: спряна навреме

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

За първи път изследователите посочват влиянието на вътрешния часовник върху атеросклерозата. Тяхното проучване дава важна индикация затова как може да се подобри терапевтичният подход.

Вътрешният часовник контролира всички жизненоважни функции в организма. Температурата на тялото, както и кръвното налягане или освобождаването на определени ензими, са подложени на колебания през целия ден. Това е така нареченият циркаден ритъм. За първи път изследователски екип, заедно с проф. Оливър Сонлайн (Oliver Söhnlein), показва влиянието на циркадните ритми върху атеросклерозата – съдова болест, която в крайна сметка може да доведе до инфаркт на миокарда и мозъчно-съдов инцидент. Изследването, публикувано в научното списание Cell Metabolism, може да е от решаващо значение за подобряване на терапевтичните подходи.

Специално предложение:
 

Оливър Сонлайн изследва молекулните механизми, лежащи в основата на атеросклерозата, в Института за сърдечно-съдова профилактика (Institute for Cardiovascular Prevention). При това заболяване могат да се образуват липидни отлагания върху вътрешната васкуларна стена – интимата, на големите артерии. Клетки от имунната система преминават от кръвта до увреденото място и улавят все повече клетки, чрез сигнализиращи вещества. Атеросклеротичното възпаление се развива в продължение на години. Въпреки това, натрупването на клетки се контролира от циркадни ритми, както Сонлайн доказва чрез използване на миши модели на атеросклероза. „В определени часове от деня три пъти повече левкоцити се насочват към центъра на артериалното възпаление в сравнение с друго време”, казва Сонлайн. Тази ритмична миграция е с около 12-часово фазово изместване спрямо модела на натрупване на клетки, наблюдаван при микроциркулацията в малките вени.

Точно това изместване между двете васкуларни системи е интересно от терапевтична гледна точка. „Натрупването на бели кръвни клетки в микроциркулацията е важно при острите инфекции, като например инфекция на белите дробове или пикочния мехур”, обяснява Оливър Сонлайн. В идеалния случай, набирането на имунни клетки би трябвало да бъде спряно в мястото на атеросклеротично възпаление, но не и в микроциркулацията.

Изследователи от Мюнхенския университет Лудвиг-Максимилиан постигат точно това с работата си върху ранния стадий на атеросклероза. От една страна, те откриват молекулярния механизъм, който контролира ритмичната артериална миграция на левкоцити. От друга страна, навременното инхибиране на този път спира натрупването на левкоцити само в атеросклеротичните зони, но не повлиява микроваскуларната левкоцитна миграция. „Нашето проучване показва как циркадните модели могат да се използват за навременна терапевтична интервенция, вероятно с по-малко странични ефекти и по-висока ефикасност”, казва Сонлайн.

В по-нататъшни изследвания учените искат да разберат до каква степен циркадните ритми допринасят за дестабилизирането на напреднала атеросклероза. Освен това, те искат да се съсредоточат върху изучаването на циркадното регулиране на процесите в самите атеросклеротични натрупвания. Например, дали клетъчната смърт се контролира по циркаден начин.

Превод: д-р Антоанета Павлова

Източник: Science Daily

Сподели