Ваксината срещу вируса Ебола е ефективна

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Експерименталната ваксина срещу Ебола победи в Западна Африка.

Специално предложение:
 

От 5 837 души в Гвинея, получили еднократна апликация на ваксината rVSV-ZEBOV  в рамото, никой не се е заразил с вируса в рамките на 10 до 84 дни след ваксинацията. Това е „100% защита”,съобщават изследователите на 22 декември в Lancet.

Изследователят от Световната здравна организация Ana Maria Henao-Restrepo  и колеги изследват подхода „ring vaccination” или незабавното ваксиниране на членовете на семейството и други хора, които са били в контакт със заразените с Ебола. Тази стратегия като че ли ограничи разпространението на вируса. Сред 4 507 души, които не са били ваксинирани или които са получили закъсняла апликация на ваксината, 23 се заразили с Ебола.

Констатациите са в съответствие с предварителните резултати, отчетени през 2015 година, и предлагат обещаваща линия на защита срещу бъдещи взривове на вируса. Все още не е ясно колко дълго ще трае ефективността на ваксината.

В края на 2013 година в Западна Африка започна процес, който прерасна в най-голямата епидемия от Ебола в историята, с повече от 11 300 смъртни случая и 28 616 случая в Гвинея, Сирия, Леоне и Либерия. Оттогава насам учените се борят да създадат безопасна и ефективна ваксина.

Превод: д-р Антоанета Павлова

Източник: Science News

Сподели