Електронна кожа, която следи телесните показатели и се самолекува

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
2018 Takao Someya Research Group.

2018 Takao Someya Research Group.

Учени създадоха вид кожа, която е чувствителна към топлина и допир, а дори има свойството да се възстановява сама. Електронната материя, наречена изкуствена кожа, се поставя на външната част на ръката. Тя представлява тънък слой от сензори, които отчитат температура и сърдечен ритъм. Електронната кожа може дори да се възстанови, ако я разрежете на две половини, което се случва с помощта на специална течност.

Именно учени от Университета в Токио са хората, изобретили този сензорен слой. Той е дишащ и разтеглив, което му позволява да следва движенията на тялото, а микросветодиоди предоставят възможността сърдечният ритъм да се изобрази върху кожата. С помощта на безжичен апарат електронната кожа може да измери сърдечната активност, а след това да изпрати резултатите на телефона ви или на вашия лекар.

Специално предложение:
 

Електронната кожа е представена в проучване в изданието Science Advances. Тя е направена от напълно нов материал, наречен полимин – материал, който може както да се „лекува”, така и да се рециклира. Това, според учените, може да спомогне минимализирането на количеството електронни отпадъци.

За момента съществува само прототип, но учените се надяват, че в бъдеще електронната кожа ще бъде достъпна например за възрастни хора, които се нуждаят от по-лесен начин да следят своето здраве.

Превод от шведски: Михаела Цонева

Източник: svt.se

Сподели