Как се прави ваксина с помощта на паяжина

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В борбата срещу онкологичните заболявания се прилагат специален клас ваксини, които активират имунната ни система да разпознае и унищожи раковите клетки. Но невинаги този метод работи успешно. Затова се търсят начини за подобряване на действието на имуноваксините и по-специално на тези, активиращи Т-лимфоцитите – група имунни клетки с противотуморно действие.

Специално предложение:
 

Екип учени от Женева, Фрайбург, Мюнхен и Бейрут разработват нова противоракова ваксина, съвместно с немската компания AMSilk, която произвежда микрокапсули, изградени от нишките на паяжина. В тези микрокапсули се включва ваксината, представляваща пептидни молекули от раковите клетки. Заредените микрокапсули доставят ваксината директно в имунните клетки, като по този начин се активира имунната система да разпознае и премахне специфично раковите клетки. Новата технология е важна стъпка към създаването на по-стабилни и лесни за употреба ваксини, които да са приложими и за лечението на различни инфекциозни заболявания.

B- и Т-лимфоцитите са клетки на придобития (адаптивен) имунитет, който е насочен срещу конкретни болестотворни агенти. Основна функция на B-лимфоцитите е произвеждането на антитела – група белтъци със защитно действие. Т-лимфоцитите се задействат при някои инфекциозни болести и рак. За да изпълняват защитната си роля, Т-лимфоцитите трябва предварително да се активират от пептиди – малки частици от дадена белтъчна молекула. Пептидите, използвани за имунотерапия, не се прилагат самостоятелно, защото ще бъдат разградени бързо, още преди да са достигнали до Т-лимфоцитите.

“За ефективна имунотерапия на ракови заболявания е необходимо да отключим силен имунен отговор от Т-лимфоцитите“, казва професор Карол Бъркин (Carole Bourquin) – специалист по противоракова имунотерапия към факултета по медицина и природни науки в Женева (UNIGE) и ръководител на проучването. “Сегашните ваксини имат ограничено действие върху Т-лимфоцитите. Трябва да разработим ново поколение ваксини, за да се справим с този проблем.“

За изработването на новата противотуморна ваксина, учените използват синтетичен биополимер от копринените нишки на паяжината – изключително лек, но устойчив материал, който е нетоксичен и биологично съвместим с човешкия организъм. “Успяхме да създадем в лабораторни условия паяжина, в която са включени пептиди от раковите клетки“, казва Томас Шайбел (Thomas Scheibel) – учен от университета в Бейрут, световно признат специалист по свойствата на паяжината. “Използваме метода на изсолване, чрез който получените белтъчни комплекси се утаяват и след допълнително пречистване, могат да се прилагат за терапия като ваксина.“

Молекулите на паяжината формират капсула, която предпазва туморните пептиди от разграждане. След инжектирането им в тялото, капсулите достигат лимфните възли, където освобождават пептидните молекули. Т-лимфоцитите се активират след срещата си с пептидите и се насочват специфично към раковите клетки.

“Проведеното изследване потвърди очакванията ни към новата технология“, казва проф. Бъркин. “Създадохме ефективна ваксина, отличаваща се с голяма стабилност, произвежда се лесно и е широко приложима.“

Новата антиракова ваксина е с висока термоустойчивост – може да издържи няколко часа на 100°C без да се разруши. На теория, ваксината няма да има нужда от охлаждане или допълнително смесване с адюванти – вещества, повишаващи ефективността на ваксината. Това свойство ще има голямо предимство, особено в развиващите се страни, където често ваксините не се съхраняват правилно.

Засега, едно от ограниченията на метода е размерът на пептидите. Новата технология е приложима за всеки пептид, достатъчно малък да се включи в молекулите на паяжината. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи, дали е възможно да се използват и по-големи пептиди, особено тези в състава на стандартните ваксини срещу вирусни инфекции.

“Все по-често учените използват в работата си познати модели от заобикалящата ни среда. Наричаме го вдъхновение от природата – което е в основата и на нашето изследване“, казва Томас Шайбел. Паяжината е изключително интересна – съвместима е с нашия организъм и е биоразградима. Тънките нишки се отличават със здравина и устойчивост на екстремни условия. Паяжината има и антибактериални свойства, което я прави приложима в хирургията за шевове и затварянето на рани.

 

Превод Гинка Николова

Източник: Science Daily

 

Сподели