Цезарово сечение – риск или спасение?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В много от индустриално развитите страни случаите на раждане с цезарово сечение са се увеличили екстремно през последните 20 години. Много такива случаи се отчитат в части на Европа, Азия и Америка, където според статистиката всяко четвърто дете е родено по този начин, а в Бразилия дори всяко второ. Обратната тенденция се наблюдава в държави като Нигерия, Чад, Етиопия, Буркина Фасо и Мадагаскар. В тези страни ражданията със секцио са под 2%.

Специално предложение:
 

Световната здравна организация препоръчва цезарово сечение в едва от 10 до 15% от общия брой раждания. Това най-често са случаи, в които са настъпили усложнения. В тези случаи една такава операция може да бъде животоспасяваща. Проучване на Световната здравна организация сравнява как са дошли децата на бял свят в 137 държави. Само в 14 от тях изискванията са спазени. Към тях се причисляват Украйна, Гватемала, Намибия и Саудитска Арабия. Във всички останали ражданията със секцио са или прекалено много или прекалено малко. Най-притеснителното е, че най-малко са точно в страните с най-голяма раждаемост. Основната причина е, че това са държави, които се причисляват към най-бедните в света.

Планираното раждане със секцио на първо дете днес не представлява проблем в страните с добра здравна система. Усложнения биха могли да се появят след това. С всяко следващо раждане рискът за майката се увеличава. Това е проблем за регионите, в които жените по традиция имат много деца. След секцио за някои жени може да се окаже трудно да забременеят отново.

Според проучване на немската здравна каса жените избират този начин на раждане, не защото могат по-лесно да планират времето и мястото, а защото се притесняват за детето си и предпочитат да му спестят стреса от естественото раждане. Така обаче то не винаги успява да се настрои толкова бързо за външните промени. В утробата на майката белите дробове на детето са пълни с вода. По време на раждането течността излиза навън и дробовете се пълнят с въздух. При цезаровото сечение този процес е нарушен и поради тази причина някои деца развиват респираторни заболявания след това. Също така се увеличава и рискът от алергии и автоимунни заболявания.

В повечето страни раждането със секцио е значително по-скъпо от нормалното, тъй като и самата операция коства повече на клиниката. Предимството на цезаровото сечение е, че е по-ефективно и се планира по-лесно. Но не бива и да се пренебрегва фактът, че клиниките печелят повече от това и поради тази причина секцио се провежда по-често отколкото трябва. Световната здравна организация е отчела тази тенденция и е създала нови правила и насоки за ражданията, с цел намаляване на операциите и по-добра грижа за майката и детето.

Превод: Силвия Генова

Източник: Deutsche Welle

Сподели