Лекар попада на възможно лечение на смъртоносния сепсис

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Трудно е да не се въодушевиш от новината за потенциално ефективно лечение за сепсис – състояние, което води до повреждането на множество органи и убива повече хора в болница, отколкото която и да е друга болест.

Специално предложение:
 

Имало е толкова много фалшиви обещания за лечение на това състояние през годините, че е благоразумно да третираме съобщения – като това, публикувано онлайн от списание Chest – предпазливо.

Изследването от Медицинското училище на Източна Вирджиния в Норфолк, Вирджиния, дава сведения за забележителен успех при лечението на пациенти, при които е имало висок риск от внезапна смърт.

Историята започва през януари 2016 година, когато д-р Paul Marik е ръководел на интензивното отделение на Sentara Norfolk General Hospital. Четиридесет и осем годишна жена дошла с тежък случай на сепсис – възпаление, често ускорявано от непреодолима инфекция.

„Бъбреците ѝ не работеха. Белите ѝ дробове не работеха. Тя щеше да умре”, казва Marik. „В такава ситуация започваш да мислиш извън рамките.“

Marik наскоро бил прочел изследване на учените от Virginia Commonwealth University (VCU) в Ричмънд. Д-р Berry Fowler и колегите му са показали умерен успех при лечението на хора, които имат сепсис, с интравенозно витамин C.

Marik решил да опита. Той добавил малка доза кортикостероиди, които понякога се използват за лечение на сепсис, заедно с малко от друг витамин – тиамин. Смъртно болната му пациентка получила преливане от тази смес.

„Очаквах, че когато на другата сутрин дойда на работа, тя ще е мъртва”, казва Marik. „Но когато влязох на другата сутрин, изживях най-големия шок през живота си.“

Пациентката била започнала да се възстановява.

Marik опитал това лечение и със следващите двама пациенти със сепсис, с които се сблъскал и бил също толкова изненадан. Затова започнал редовно да лекува пациентите си със сепсис с преливане на витамини и стероиди.

След като излекувал  общо 50 пациента решил да опише резултатите. Както го описал в Chest, само четирима от тези 47 пациента починали в болницата – и всичките починали от основните си заболявания, не заради сепсис. За сравнение, той погледнал 47 пациенти, които болницата лекувала преди да изпробва преливането на витамин C и открил, че 19 са починали в болницата.

Това не е обичайният начин да се оцени потенциално ново лечение. Обикновено потенциалното лечение би било тествано, едновременно с плацебо и със стандартното лечение, и нито докторите, нито пациентите биха знаели кой получава новата терапия.

Но резултатите били толкова смайващи, че Marik решил от този момент нататък да лекува всички свои пациенти със сепсис с преливане на витамин C. До момента той е лекувал около 150 пациента и само един е починал от сепсис, казва той.

Това е феноменално твърдение, като се има предвид, че от милион американци годишно, които имат сепсис, около 300 000 умират.

„Това е равнозначно на 3 джъмбо джета, разбиващи се всеки ден”, казва Marik.

Едно ефективно лечение на сепсис би било наистина значимо.

„Ако след по-задълбочени изследвания се окаже, че е вярно и можем да го потвърдим, то това ще бъде невероятно голям успех”, казва д-р Craig Coopersmith, професор по хирургия от Emory University School of Medicine. „Но сега трябва да го третираме като предварителен успех, който трябва да бъде потвърден.“

Coopersmith е предпазлив с причина. Имало е стотици вълнуващи резултати при изследвания на сепсис, които са се провалили при по-задълбочено изследване.

Резултатът „може да изглежда наистина вълнуващ, когато го направиш в група, в една болница, с един екип от специалисти, и когато се опиташ да го потвърдиш сред по-голяма група в няколко центъра – досега сме били неуспешни с всичко”, казва Coopersmith.

Marik може да срещне повече скептицизъм, защото основната съставка е витамин C, което е привличало много скептицизъм през годините. Fowler от VCU се безпокоял от това, когато искал да започне изследване за ролята на витамин C при сепсис.

„Откровено казано, когато дадохме предложението на Националните институти по здравеопазване (NIH), напълно очаквах да кажат „Витамин C? Наистина?“, казва Fowler за Shots.

Но той обяснява защо витамин C не е просто модерен антиоксидант. Когато витаминът бъде инжектиран, вместо да бъде приеман орално, може да повлияе на отговора на имунната система към възпалението, казва той за Shots.

Националните институти по здравеопазване му дали субсидия от 3,2 милиона долара, за да направи внимателно контролирано проучване на витамин C за лекуване на сепсис, с всичките обичайни условия: да включва плацебо, учените да не знаят кой получава истинското лекарство и да се проведе в няколко университета.

Това изследване може да се проведе по-късно тази година. Fowler казва, че някои пациенти вероятно ще получават кортикостероиди при клиничното изпитване, както се е случило и с пациентите на Marik, но това не е официална част от изследването.

Coopersmith казва, че необичайните резултати, получени в Норфолк, очевидно имат нужда от такова критично изследване. Marik се съгласява, въпреки че той очевидно не чака тези резултати да излязат.

Данъкоплатците и производителите на лекарства са похарчили милиарди долари в издирване на ефективно лечение на сепсис. Компаниите за лекарства могат да спечелят милиарди, ако успеят да разработят успешно лечение на това широкоразпространено и често смъртоносно заболяване.

Но печалбата не е мотивът тук, казва Marik. Съставките струват толкова, колкото една доза антибиотици.

„Аз очевидно нямам финансов интерес”, казва той. „Никой няма да изкара пари от това, така че е нещо много анти-капиталистическо!“

Превод: Никол Николова

Източник: NPR

Сподели