Създаден е първият миши ембрион от стволови клетки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Учените във Великобритания за първи път създават структура, която прилича на ембрион на мишка с помощта на 3D платформа и два вида стволови клетки – изследователска дейност, която задълбочава разбирането на най-ранните етапи от развитието на бозайниците.

Credit: Michael F. McElwaine

Credit: Michael F. McElwaine

Публикувал резултатите в списание Science на 2 март, екипът от университета в Кеймбридж твърди, че въпреки че изкуственият ембрион много прилича на истински, малко вероятно е по-нататък да се развие в зародиш на здрава мишка.

Специално предложение:
 

За изследователски цели, обаче, учените са успели да покажат как изкуствен ембрион следва същия модел на развитие като нормален ембрион – стволовите клетки се организират по същия начин.

Magdalena Zernicka-Goetz, професор в катедрата по физиология, развитие и неврология на Кеймбридж, която ръководи проекта, казва, че успехът с мишите клетки ще проправи пътя за подобна работа с човешки клетки, помагайки на учените да преодолеят голямата пречка за изследвания на човешки ембриони – недостигът им.

В момента човешки ембриони за научни изследвания се разработват от излишни яйцеклетки, дарени от ин витро клиники, но Zernicka-Goetz твърди, че в бъдеще ще бъде възможно да се използват стволови клетки за създаване на изкуствен човешки ембриони за проучване.

„Това ще ни позволи да изследваме ключови събития от този критичен етап от развитието на човека, без да се налага да се работи върху ембриони“, казва тя. „И знаейки как това развитие обикновено се случва, ще можем да разберем защо толкова често се обърква.“

Предишните опити за отглеждане на подобни на ембрион структури не са имали особен успех. Екипът на Кеймбридж сега смята, че е така, защото за тези експерименти са се използвали само един вид стволови клетки – ембрионални стволови клетки (ESCs) – и не се е получавало поради факта, че ранното развитие на ембриона изисква различни видове клетки.

За този проект екипът на  Zernicka-Goetz е използвал ESCs плюс още един вид, наречен екстра-ембрионални трофобластни стволови клетки (TSCs).

„Както ембрионалните, така и екстра-ембрионалните клетки започват да „говорят“ помежду си и се организират в структура, която прилича и се държи като ембрион“, казва Zernicka-Goetz.

Специалисти по стволови клетки, които не участват пряко в работата, хвалят методите и твърдят, че резултатите ще се окажат ценни в задълбочаването на научното разбиране за ембрионалното развитие.

Превод: Гергана Димитрова

Източник: GMA Network

Сподели