Тази кратка анимация прекрасно обяснява как работи колективният имунитет

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Romina Libster

Credit: Romina Libster

Един от най-честите въпроси, които ще чуете от хора, които не искат да се ваксинират, е: „Но ако хората около мен са ваксинирани, защо трябва и аз да го правя?“

И отговорът не е съвсем еднозначен, защото и причината, поради която човек трябва да се ваксинира, и причината да чувства, че не е нужно, водят до едно и също нещо – нещото, наречено „колективен имунитет“.

Специално предложение:
 

А сега един много талантлив потребител на Reddit – theotheredmund, е създал тази анимация, която чудесно показва етапите на колективния имунитет за около 20 секунди. И това е най-подходящият отговор за всеки, който някога ви пита отново защо те или техните деца трябва да се ваксинират.

Краткият отговор: това не е за вас, а за уязвимите хора, които не могат да се ваксинират, като новородени бебета или хора, подложени на химиотерапия, например.

В анимацията по-горе, червеното е нахлуващ патоген и можете да видите, че колкото повече хора се ваксинират срещу него в една общност, толкова по-трудно му е да се разпространи и да се задържи.

Но ако процентът на ваксинации падне под около 90%, патогенът започва да се шири необуздано. Ето защо е толкова важно за всеки, който може да се ваксинира, да го направи.

Основата на идеята за колективния имунитет е, че ако достатъчно хора се имунизират срещу дадено заболяване, те ще създадат защита за всеки, който не е ваксиниран.

Най-важното е, че ще създадат защита за хората, които не могат да се ваксинират, като много малки бебета или хора с потиснат имунитет, като например хора с ХИВ, или тези, които преминават през химиотерапия.

„Можете да видите на изображението, че ниските нива на ваксинация водят до заразяване на всички“, обяснява theotheredmund.

„Средни нива забавят прогресията на заболяването, но не предлагат стабилна защита на неваксинираните. Но ако достигнете достатъчно високо ниво на ваксинация, ефективността на заболяването се блокира. То не може да се разпространи достатъчно бързо, защото се сблъсква с твърде много ваксинирани лица и така по-голямата част от населението (дори и неваксинирани хора) са защитени.“
Но ако всеки, който е прочел онлайн нещо негативно за ваксините също реши да не се ваксинира и да извлече полза от колективния имунитет, то няма да има достатъчно имунизирани хора в една общност, за да го защитават.

Тази страхотна анимация е създаден с помощта на симулация в R – програмен език с  отворен код и софтуерна среда, създадена специално за статистически изчисления и моделиране – заедно с ImageMagick GIF stitching.

Трябва да уточним, че това не са моделирани реални данни. Но той е калибрирал процентите на базата на ефективността на реален колективен имунитет при заболявания, представени в статия от 1993 г., публикувана в Epidemiologic Reviews.

„Проектът беше симулиране на данни, които не са реални, за да се демонстрира концепцията за колективния имунитет“, обяснява theotheredmund на Reddit.

И ние смятаме, че той е уцелил в десетката. Колективният имунитет е нещо, което засяга всички нас, но много малко хора го разбират – да се надяваме, че тази анимация ще промени това.

В края на краищата, заличавайки заболяване в една популацията е игра на числа, а ако тези числа станат достатъчно ниски, всички сме в беда.

Все пак голяма част от причината днес всички да сме толкова спокойни относно болести като морбили и полиомиелит е фактът, че вече ги няма в нашите общности – благодарение на колективния имунитет.

Така че, да, има значение дали ще се ваксинирате.

Превод: Гергана Димитрова

Източник: Science Alert

Сподели