Бърз аспирин след микроинсулт значително понижава риска от инсулт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Steve Mike Neef (CC BY-SA 3.0)

Credit: Steve Mike Neef (CC BY-SA 3.0)

Според група европейски учени, непосредственият прием на аспирин може значително да понижи риска от инсулт при пациенти, които са получили предупреждение от организма си – микроинсулт. Екипът пише в Lancet, че бързата реакция на пациентите, които са изпитали симптоми, характерни за инсулта, би понижила риска от инсулт в следващите няколко дена.

Аспирин вече се дава на хората, които са преживели инсулт или преходна исхемична атака (ПИА, често наричана микро- или мини инсулт), за да бъдат предотвратени следващи удари, след като са били прегледани в болница и в дългосрочен период се понижава рискът от следващ инсулт с 15%. Но екипът предположил, че ефектът от непосредствения прием на лекарството може да бъде много по-значителен.

Специално предложение:
 

Водещият изследовател, професор Peter Rothwell, експерт в областта от Университета на Оксфорд, обяснява: „Рискът от инсулт е много висок непосредствено след ПИА или микроинсулт (около 1000 пъти по-висок), но това е така само през следващите няколко дни. В предишно изследване в EXPRESS Study показахме, че спешният прием на „коктейл” от различни лекарства може да понижи риска от инсулт през първата седмица от около 10% до 2%, но не знаехме кой компонент на „коктейла” е най-важен.”

„Едно от лекарствата, които използвахме, беше аспирин, но от други изследвания знаем, че дългосрочната полза от аспирина за предотвратяване на инсулта е относително скромна. Нашето предположение беше, че ефектът в краткосрочен план е много по-значим. Ако е така, то взимането на аспирин колкото се може по-бързо след „предупредителните симптоми”, определено може би си струва.”

Екипът – от Оксфорд (Великобритания), Университетският медицински център Утрехт (Холандия), Университета Дуисбург-Есен (Германия) и Лундския университет (Швеция) – преразгледал индивидуалните данни на пациентите от дванадесет изпитвания (около16 000 души) на аспирин за дългосрочна вторична превенция – т.е. за предотвратяване на следващ инсулт –и данните на около 40 000 души от три изпитвания на аспирин за лечение на остър исхемичен инсулт.

Те открили, че най-голяма полза принася приемът на аспирин през първите няколко седмици, както и че аспиринът намалява тежестта на тези ранни удари. Вместо 15-те процента общо понижение на дългосрочния риск, докладван преди при тези изпитвания, аспиринът понижавал ранния риск от фатален или инвалидизиращ инсулт с около 70-80% за следващите няколко дни и седмици.

Credit: Bayer AG (CC BY-SA 3.0)

Credit: Bayer AG (CC BY-SA 3.0)

Професор Rothwell казва: „Нашите открития потвърждават ефективността на спешното лечение след ПИА и микроинсулт – и показват, че аспиринът е най-важният компонент. Незабавното лечение с аспирин може значително да понижи риска и тежестта на следващ инсулт. Това откритие има значение за лекарите, които трябва да дават аспирин веднага, щом заподозрат, че пациентът е преживял ПИА или микроинсулт, вместо да чакат оценката на специалист и подробни прегледи.”

„Откритията ни имат значение и за образоване на обществото. Информационните кампании накараха повече хора да търсят медицинска помощ по-бързо след удар, но не бяха толкова ефективни сред хората, които са преживели микроинсулт или ПИА. Много пациенти не търсят помощ изобщо или я отлагат с дни. Половината от вторичните инсулти при хората, преживели ПИА им се случват преди да са потърсили медицинска помощ за исхемичната атака. Приканването на хората да приемат аспирин, ако смятат, че са преживели ПИА или микроинсулт – когато усетят внезапни необичайни неврологични симптоми – може да им помогне да се справят със ситуацията, особено, когато не е достъпна медицинска помощ в този момент.”

Дотор Dale Webb, директор научни изследвания и информация към Асоциацията по инсулт, казва: „ПИА е спешен медицински случай и непременно трябва да бъде потърсена спешна неврологична помощ. Ние приветстваме това проучване. То предполага, че всеки, който изпитва симптомите на инсулт, които отшумяват, докато се очаква спешна помощ, могат да приемат доза от 300 милиграма аспирин, ако могат. Тези открития са и много навременни, тъй като обществото, което се занимава с инсулта, в момента разработва нов набор от национални инструкции за справяне със състоянието.”

Сподели