Зелената светлина облекчава симптомите на мигрената

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Credit: Fuzzy Gerdes, flickr (CC BY 2.0)

Зелената светлина значително намалява чувствителността към светлината и може да намали силата на главоболието.

Чувствителността към светлината или фотофобията е чест симптом на мигренозното главоболие, което засяга почти 15% от световното население.

Специално предложение:
 

Учени от Beth Israel Deaconess Medical Center към Harvard Medical School са открили, че излагането на страдащите от мигрена на „чиста” (narrow band) зелена светлина значително понижава фотофобията и може да намали силата на главоболието.

Проучването е публикувано на 17 май в Brain.

„Въпреки че фотофобията обикновено не е толкова инвалидизираща, колкото самото главоболие, непоносимостта към светлина може наистина значително да понижи качеството на живот” – казва Rami Burstein, професор по анестезия към Beth Israel Deaconess и водещ автор на проучването.

Credit: hobvias sudoneighm, flickr (CC BY 2.0)

Credit: hobvias sudoneighm, flickr (CC BY 2.0)

„Над 80% от мигренозните атаки са свързани с и се влошават от чувствителността към светлината, като карат много от страдащите да търсят облекчение в тъмнината и да се изолират от работата, семейството и ежедневните си занимания” – казва Burstein, който е заместник-председател на научните изследвания на Катедрата по анестезия и академичен директор на Comprehensive Headache Center към Beth Israel Deaconess.

Преди пет години Burstein и колегите му направили изненадващото откритие, че синята светлина предизвиква болка при пациенти, които страдат от мигрена, но са слепи. Това откритие довело до идеята, че аномалната чувствителност към светлината по време на мигренозен пристъп може да бъде облекчена, чрез блокиране на синята светлина.

Тъй като това проучване включвало само незрящи пациенти, които не можели да отчитат всички цветове на светлината, Burstein и колегите му измислили начин да изследват ефектите на светлина с различни цветове върху главоболието при пациенти, които не страдат от нарушения в зрението.

В настоящото проучване, екипът открил, че от всички цветове на светлината, на които са изложени страдащите от мигрена, чистата зелена светлина влошава симптомите на мигрена в най-малка степен, както и че при нисък интензитет на зелената светлина, тя дори облекчава главоболието.

Изследователите помолили пациентите, преживяващи тежки мигренозни атаки, да съобщят дали усещат някаква промяна в силата на главоболието, когато са изложени на различна по интензитет синя, зелена, кехлибарена и червена светлина.

При голям интензитет на светлината – като в добре осветен офис – приблизително 80% от пациентите съобщили за влошаване на главоболието при излагане на всички цветове на светлината, с изключение на зеления. Неочаквано, учените установили, че зелената светлина дори понижава болката с около 20%.

За да разберат защо точно зелената светлина причинява по-малко болка на пациентите с мигрена, Burstein и колегите му провели експерименти, при които измервали силата на електрическите сигнали, генерирани от ретината (в окото) и кортекса (в мозъка) на тези пациенти, в отговор на всеки цвят на светлината. Те открили, че синята и червената светлина генерират най-силни сигнали както в ретината, така и в кортекса, а зелената светлина генерира най-слаби сигнали.

Credit: Rich Moore, flickr (CC BY 2.0)

Credit: Rich Moore, flickr (CC BY 2.0)

След това, прилагайки техники, наскоро разработени от Rodrigo Noseda, професор по анестезия към Beth Israel Deaconess, те използвали животински модели на мигрена, за да изследват невроните в таламуса – област от мозъка, която провежда информация за светлината от окото до кортекса. Тези неврони се оказали най-активни в отговор на синя светлина, а най-слабо реагирали на зелена светлина, което дава обяснение защо мозъкът на страдащите от мигрена „предпочита” зелената.

„Тези открития дават истинска надежда за пациентите с мигрена и прокарват обещаващ път напред за изследователите и лекарите” – казва Burstein.

Сега Burstein разработва по-достъпна крушка, която да излъчва „чиста” (narrow-band wavelength) зелена светлина с нисък интензитет, както и достъпни слънчеви очила, които блокират останалите цветове, а пропускат само чистата зелена светлина.

В момента, цената на подобна крушка е прекалено висока, а технологията за блокиране на светлината при слънчевите очила също е много скъпа.

Сподели