Излагането на ярка светлина може би изменя нивото на кръвната захар

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Artful-Krayons, DeviantArt (CC BY 3.0)

Credit: Artful-Krayons, DeviantArt (CC BY 3.0)

Излагането на ярка светлина, обогатена със синьо (blue-enriched light) може да засегне метаболизма ви, според малко проучване.

Учени са открили, че излагането на ярка светлина повишава инсулиновата резистентност, в сравнение с приглушената светлина – както сутрин, така и вечер. Също така, вечер ярката светлина причинявала повишение на кръвните нива на глюкозата (кръвната захар).

Специално предложение:
 

Инсулиновата резистентност е неспособността на тялото адекватно да премахва глюкозата от кръвния ток, което води до натрупване на захар в кръвта. С времето, излишната глюкоза в кръвта може да доведе до прекомерно натрупване на мазнини и килограми, както и до повишен риск от диабет.

„Тези резултати осигуряват още доказателства, че ярката светлина може би влияе на метаболизма” – казва Kathryn Reid, главен автор на изследването и професор по неврология към Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Интересно е, че ярката светлина има такъв ефект, но все още не разбираме защо” – казва Reid. „На теория, бихте могли да използвате светлината, за да манипулирате метаболитната функция на организма.”

breakfastПредишни изследвания на учените от Northwestern показват, че хората, които приемали по-голямата част от ярката светлина за деня сутрин, тежали по-малко, отколкото тези, които я получавали след 12 часа на обяд. Изследователите искали да разберат защо. Проучвания върху мишки също са показвали, че животните, които се отглеждат при постоянно осветление, имат изменен глюкозен метаболизъм и теглото им е по-високо от това на контролните мишки.

„Нашите открития показват, че инсулинът не е способен рязко да възстанови нивата на глюкоза до базовата линия след хранене, когато организмът е изложен на ярка светлина вечер” – казва първият автор Ivy Cheung, учен невролог. „Резултатите от това проучване подчертават, че осветлението на околната ни среда влияе на здравословното ни състояние.”

Изследването е публикувано в списанието PLOS ONE.

dinnerИма все повече доказателства за това, че моделите на излагане на светлина и тъмнина във времето, имат влияние върху показатели като теглото и приема ни на храна. Целта на това проучване беше да изследваме „острите ефекти” от 3-часово излагане сутрин или вечер на обогатена със синьо светлина, в сравнение с приглушена светлина, върху глада, метаболитната функция и физиологичното възбуждане на организма.

Деветнадесет здрави възрастни души били изложени на 3 часа обогатена в синьо светлина, започвайки или половин час след събуждане сутрин (утринна група), или 10 часа и половина след събуждане (вечерна група). Резултатите на всеки човек били сравнени с резултатите му от излагане на приглушена светлина, като базова линия. Утринната група закусвала под яркото осветление, а вечерната група вечеряла под такова осветление.

Проучването показва, че излагането на обогатената със синьо светлина силно изменя метаболитната функция както на утринната, така и на вечерната група, в сравнение с приглушената светлина. Въпреки че и двата типа излагане (сутрин и вечер) водят до повишена инсулинова резистентност, при вечерната група се наблюдавал по-голям скок на глюкозните нива. Това предполага по-голяма неспособност инсулинът адекватно да компенсира повишението на глюкоза вечер.

Сподели