Лекарство за болка и тревожност може да причинява дефекти в плода

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Лекарство, което често се използва за лечение на болка, епилепсия, тревожност и други заболявания на мозъка, може би е свързано с повишен риск от тежки вродени дефекти, според проучване, публикувано на 18 май в Neurology.

Лекарството прегабалин се използва за лечение на епилепсия, фибромиалгия и невропатична болка, като болката, причинена от невропатията при диабетиците или тази при херпес зостер и травми на гръбначния мозък. Използва се и за генерализирана тревожност и други проблеми с психичното здраве, което противоречи на одобрените предписания.

Специално предложение:
 

За целта на изследването била събрана информация от 7 държави и 164 жени, които взимали лекарството по време на бременност, както и 656 бременни жени, които не са приемали никакви медикаменти срещу припадъци. След очакваната дата на раждане, учените се свързали с жените или техните лекари отново.

diet-pills-1328802Вероятността жените, които приемали прегабалин по време на първия триместър от бременността си, да износят бебе с тежки вродени дефекти, била три пъти по-голяма от тази при жените, които не приемали никакви медикаменти против епилепсия. При бебетата на седем от 116-те жени, които взимали лекарството, или 6%, се наблюдавали тежки малформации, в сравнение с 12 от 580-те жени, или 2%, които не приемали медикамента. Вродените дефекти, свързани с хромозомни аномалии не са включени в тези резултати.

Тежките дефекти включвали проблеми със сърцето и структурни проблеми на централната нервна система или други органи. Жените, които приемали прегабалин били 6 пъти по-склонни да износят бебе с тежки изменения на централната нервна система, отколкото останалите жени: вероятността това да се случи при тях била 3,2% и само 0,5% при тези, които не взимали медикамента.

Сред жените, които приемали прегабалин, 115 го използвали за облекчаване на невропатична болка, 39 – за психиатрични проблеми, включително депресия, тревожност, биполярно разстройство и психоза, 5 го взимали за епилепсия и една – за синдром на неспокойните крака.

Общо 77% от жените започнали да приемат прегабалин преди да забременеят. Жените от изследването спрели да го взимат средно към шестата седмица от бременността си. Сред жените, които взимали медикамента, 22 (или 13%) приемали и друго лекарство против припадъци.

newborn-baby-990691„Не можем да направим категорично заключение от това проучване, тъй като много жени приемаха и други лекарства, които може да са изиграли роля за вродените дефекти, както и поради малкия размер на проучването и резултатите трябва да бъдат потвърдени, чрез провеждане на по-мащабни изследвания, но тези резултати сигнализират, че може да има повишен риск от тежки вродени дефекти в плода на жените, които приемат прегабалин по време на първия триместър от бременността си” – казва авторът на изследването Ursula Winterfeld, PhD, от Swiss Teratogen Information Service и Университетската болница на Лозана, Швейцария.

Winterfeld казва – „Прегабалинът трябва да бъде предписван на жени в детеродна възраст само, ако лекарят е сигурен, че ползата от лекарството е много по-голяма от рисковете. В случаите, в които жените са приемали прегабалин по време на бременност, трябва да бъде провеждано допълнително наблюдение на плода.”

Сподели