Мъж губи паметта си след локална упойка при зъболекаря

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
conor-lawless-flickr-cc-by-2-0

Credit: Conor Lawless, flickr (CC BY 2.0)

Психолог от Университета на Лестър описва уникален случай, като нов за науката. Здрав мъж на 38 години загубил паметта си след локална упойка, която му била поставена от зъболекаря при рутинна манипулация за лечение на кореновите канали на зъб. През последното десетилетие той може да помни само до 90 минути и всеки ден се събужда с мисълта, че това е същият ден, в който е отишъл на зъболекар. Симптомите са сходни с описаните във филми като Омагьосан ден (Groundhog Day) и Мементо. А няма доказателства, че лечението в зъболекарския кабинет е виновно за състоянието на мъжа.

„Една от причините да опишем този случай е, че никога не сме срещали нещо подобно в клиничната практика и не знаем как да го разбираме. Никога не сме виждали такова нещо” – казва лекторът по клинична психология д-р Gerald Burgess от Университета на Лестър.

Специално предложение:
 

Доктор Gerald Burgess описва случая на пациента с амнезия в научна статия в списание Neurocase.

Credit: _annamo, flickr (CC BY 2.0)

Credit: _annamo, flickr (CC BY 2.0)

Той е работил заедно с консултанта психиатър Bhanu Chadalavada от Northamptonshire Healthcare Foundation NHS Trust, Нортхемптън.

Сега д-р Burgess призовава всеки, който познава някого, който може да е страдал от подобни симптоми на загуба на паметта, както и лекари или хора от медицинския персонал, които са работили с такъв човек, да се свържат с него, за да помогнат за натрупването на знания и доказателства в тази област.

Преди десет години д-р Burgess от Училището по психология към Университета на Лестър работел като клиничен психолог, когато пациентът бил изпратен при него.

Д-р Burgess казва: „…почувствахме, че е необходим честен доклад за фактите, тъй като е възможно да има и други случаи или хора, които знаят повече за това какво може да е причинило амнезията. Установихме, че никой от колегите ни в неврологията, психиатрията или клиничната невропсихология не може да обясни този случай и не е виждал нищо подобно преди.”

Случаят засяга 38-годишен мъж от Великобритания, който отишъл при зъболекаря за рутинна процедура и изгубил способността си да създава нови спомени. След едночасовата процедура по лечение на кореновите канали, по време на която на пациента била сложена местна упойка, мъжът не може да запомни нищо за повече от 90 минути.

credit-luca-florio-flickr-cc-by-sa-2-0

Credit: Luca Florio, flickr (CC BY-SA 2.0)

Той е напълно наясно с идентичността си и личността му не се е изменила – но всеки ден мъжът мисли, че е денят, в който е имал час при зъболекаря. Налага се да организира живота си, като използва електронен дневник и инструкции.

Доктор Burgess добавя: „Това, което знаем от десетилетия проучвания и стотици случаи е, че билатералната увреда на структурите на хипокампуса и/или междинния мозък причинява тежка амнезия, а при липсата на очевидна повреда на тези структури, остава много място за спекулации. Смятам, че научихме много при работата си с пациента. Едно от нещата е, че вероятно не трябва да смятаме, че тежката загуба на паметта възниква само в контекста на видима увреда на структурите на хипокампуса и междинния мозък – изглежда тези структури са необходими само за първоначалното задържане на информацията, преди енграмите да преминат бавно през няколко други невроелектрични и неврохимични събития, като накрая се съхраняват постоянните спомени, а нещо може да се случи по-късно в този процес и да премахне следата от спомена за постоянно.”

„Придобит или проявен дефицит на белтъчна синтеза, необходима за перманентното реструктуриране на синапсите в мозъка, изглеждаше интригуващо предположение и се надяваме, че ще бъде изследвано при хора. Това предположение беше породено от две изглежда ключови случайности: първо, моментът, в който синтезата на този белтък съвпада с момента, в който пациентът забравя – след около 90 минути; второ, както „епизодичните”, така и „процедурните” спомени изглежда изискват успешна синтеза на белтъка, за да се задържат спомените задълго, а пациентът не може да задържи никакви нови епизодични или процедурни спомени – а това е необичайно, в сравнение с традиционните случаи на амнезия.”

„На този етап не мисля, че упойката или кореновият канал са виновни; би било неетично и вероятно неоснователно да разпалваме страх, няма достатъчно доказателства. Струва ми се, че

Credit: Magdalena Roeseler, flickr (CC BY 2.0)

Credit: Magdalena Roeseler, flickr (CC BY 2.0)

причината е друга, но предшестващият инцидент е трябвало да бъде документиран, а не игнориран.”

„Откакто публикувахме статията, няколко души ми писаха с теории или истории, свързани с анестезия и/или вадене на зъби и последващи паметови затруднения. Няколко други случая на тежка антероградна амнезия (неспособност за формиране на нови трайни спомени), описани в литературата, цитирани в оригиналната статия, са настъпили в резултат от тежък инцидент, засягащ гръбначния стълб и според мен няма ясна връзка с упойката или ваденето на зъб. Много ще се радвам, ако и други хора споделят истории или теории за това или нещо подобно.”

Сподели