Твърде много фолат и B12 при бременните – повишават риска от аутизъм

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
credit-frank-de-kleine-flickr-cc-by-2-0

Credit: Frank de Kleine, flickr (CC BY 2.0)

Трябва да бъде постигнат деликатен баланс в приема на фолат и витамин В12 от бременните жени, според ново проучване на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Лекарите съветват жените, които планират бременност да приемат достатъчно фолат, за да осигурят правилно развитие на нервната система на бъдещото бебе, но според новото изследване надвишаването на това количество носи сериозни рискове.

Специално предложение:
 

За целта на проучването, изследователите анализирали данни от 1391 двойки майки с деца в Boston Birth Cohort. Майките са следени от раждането на детето (между 1998 и 2013) в продължение на няколко години, като нивото на фолат в кръвта им е проверено веднъж през първите един до три дни след раждането.

Учените открили, че ако майката има много високо ниво на фолат в кръвта си веднага след раждането – повече от 4 пъти над нормата – рискът детето да развие нарушение от аутистичния спектър се удвоява.

folic_acid_crystals-credit-w-oelen-cc-by-sa-3-0

Кристална форма на фолиевата киселина. Credit: W. Oelen (CC BY-SA 3.0)

Фолатът се намира естествено в плодовете и зеленчуците, а синтетичната му версия, фолиевата киселина, се намира във витамините, под формата на хранителни добавки, и се използва за обогатяване на зърнени закуски и хляб в САЩ.

Твърде високите нива на витамин B12 в кръвта на бъдещите майки също са потенциално опасни, като утрояват риска бебето да развие нарушение от аутистичния спектър.

Ако и нитово на B12, и на фолата са изключително високи, рискът детето да развие такова нарушение се повишава 17,6 пъти.

„Това са съвсем начални данни, но според нас те предполагат, че наистина много ниските нива са рискови и е необходимо да се приемат добавки, но е възможно и твърде високите нива също да крият риск” – казва ученият от Джонс Хопкинс Danielle Fallin.

Излседователите открили, че една от 10 жени имала излишно количество фолат в кръвта си, а 6% имали излишно количество В12.

Болшинството от майките в проучването съобщили, че са приемали мултивитамини – които може да съдържат и двете вещества – по време на бременността си.

folic_acid

Структурна формула на фолиевата киселина

Но изследователите казват, че не знаят точно защо някои от жените са задържали толкова големи количества в кръвта си.

Възможно е те да са консумирали твърде много обогатени на фолиева киселина храни, да са приемали прекалено много добавки, а някои жени може да са били генетично предразположени да абсорбират по-голямо количество фолат или да го метаболизират по-бавно. А може да е и комбинация от тези фактори.

За много видове синтетични витамини се смята, че тялото ще изхвърли излишъка. Но това може би не важи за тези добавки.

Необходими са още изследвания, според учените, за да установим точно колко фолиева киселина и витамин В12 трябва да приемат жените по време на бременността си, за да осигурят здраве на бебето си, доколкото могат.

„Отдавна знаем, че дефицитът на фолат у бременната жена е пагубен за развитието на детето ѝ” – казва един от главните автори на проучването M. Daniele Fallin, PhD, директор на Wendy Klag Center for Autism and Developmental Disabilities към Bloomberg School.

„Но сега разбираме, че излишните количества може също да причиняват вреда. Трябва да се стремим към оптимални нива на това важно вещество.”

credit-mysudbury-ca-ouisudbury-ca-flickr-cc-by-2-0

Credit: Mysudbury.ca Ouisudbury.ca, flickr (CC BY 2.0)

Сподели