Плодовите сокове и смутита – с неприемливо много захар

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Следващият път, когато предложите на децата си здравословно смути, вместо сода, може би трябва да си спомните, че то може да сдържа до 13 г/100 мл захар или две трети до една втора от препоръчителния дневен прием за децата.

Ново проучване, публикувано в онлайн списанието BMJ Open, описва съдържанието на захар в плодовите напитки, сокове и смутита, като „недопустимо високо”.

Специално предложение:
 

Според Yale Health, средностатистическият американец консумира около 22 чаени лъжички добавена захар всеки ден; при тийнейджърите броят им е близо 34.

Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва не повече от 3-4 ч.л. захар на ден за децата и 5 ч.л. за тийнейджърите.

Във Великобритания се препоръчват най-много 19 грама, или малко по-малко от 4 ч.л. за децата между 4 и 6 години, а за тези между 7 и 10 години – не повече от 5 ч.л., според Националната здравна служба (NHS) на страната.

Хората осъзнават все по-добре влиянието, което оказват подсладените напитки върху натрупването на тегло и образуването на кариеси и това ги кара да се обръщат към плодовите сокове и смутита, като здравословна алтернатива на другите безалкохолни напитки, като сода, студен чай и други подобни.

shelves-racks-of-fruit-juice

Дори 100% плодов сок не е безобиден

Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва да не се дава плодов сок на бебета до 6-месечна възраст, а деца между 1 и 6 годинки не бива да пият повече от половин до три четвърти чаша. Препоръчителното количество за децата и тийнейджърите между 7 и 18-годишна възраст е 1-2 чаши.

Изследователи от Университета на Ливърпул и Университета на Лондон са оценили количеството захар на 100 мл на плодови напитки, 100% плодови скове и смутита, предназначени за деца, като са използвали информацията от опаковката.

Те са проверили количеството „свободни” захари в 203 стандартизирани проби (по 200 мл) от различните напитки.

sucrose-credit-lauri-andlerphantom-cc-by-sa-3-0

Credit: Lauri Andler(Phantom) (CC BY-SA 3.0)

Свободните захари включват глюкоза, фруктоза, захароза и трапезна захар, които са добавени от производителя, както и естествени захари в меда, сиропите, плодовите сокове и концентрати. Въпреки че фруктозата е естествена захар, която се открива в плодовете, тя може да причини кариес – както всяка друга захар.

Има и други естествени захари в целите плодове и зеленчуци, които се метаболизират от организма по различен начин и действат така, че ограничават енергийния прием. Те не са били включени в изследването.

Над 40% от напитките съдържат 4 с.л. захар

Съдържанието на захар в изследваните напитки варирало от 0 до 16 г/100 мл, а средното било 7 г/100 мл или около 1,5 ч.л. То било значително по-високо в чистите плодови сокове и смутита.

Средното съдържание на захар на 21 чисти плодови сока, оценени в проучването, било 10,7 г/100 мл или едва 2 ч.л., а на 24-те смутита – до 13 г/100 мл или малко повече от 2,5 ч.л. Над 40% от всички продукти съдържали 19 г или 4 ч.л. свободни захари – максималното препоръчително количество на дневния прием за деца.

Около 78 продукта съдържали подсладители с 0 калории, като аспартам. Въпреки че са класифицирани като безопасни, здравните експерти казват, че те не помагат на децата да свикнат с по-малко сладка диета.

Въз основа на откритията, екипът препоръчва:

  • Да се изключат плодовите сокове, напитки и смутита с голямо съдържание на захар от правилото „по 5 на ден”;
  • Да се консумират цели плодове, а не под формата на сок;
  • Да се разреждат плодовите сокове с вода или да се избират неподсладени сокове, които да се приемат само по време на хранене;
  • Да се ограничи консумацията до 150 мл на ден;
  • Да се изисква производителите да спрат да добавят ненужна захар към плодовите напитки, сокове и смутита, ако е необходимо, чрез намеса на правителството.

На въпроса дали трябва да намалим и приема си на плодове, доктор Simon Capewell, който е ръководител на проучването, казва:

„Не. Плодовете са много полезни, както и зеленчуците. Дори препоръчваме плодовете и зеленчуците да се консумират неограничено.”

green-juice-769129_1920Целите плодове имат по-високо съдържание на фибри от соковете, отнемат по-дълго време за консумация, по-удовлетворяващи са и има доказателства, че тялото метаболизира целите плодове по различен начин, като регулира приема си на енергия по-добре, отколкото прави това след прием на сок.

Ограничение на проучването е това, че учените са изследвали само продуктите, достъпни в супермаркетите, а може да има алтернативи с по-ниско съдържание на захари.

Сподели