Бащата играе важна роля за здравето на децата си

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Чуйте текста:

 

Специално предложение:
 

walking-1081723Ново проучване на University of Guelph, Канада, е установило, че родителите – особено бащите – играят жизнено важна роля за възпитаването на здравословно поведение у подрастващите и за предотвратяването на затлъстяване при децата им.

Изследователите открили, че за младежите, които са отраснали в стабилни семейства с добри взаимоотношения с родителите си, е по-вероятно да следват здравословна диета, активност и сън и е по-малко вероятно да бъдат затлъстели.

Интересен е фактът, че взаимоотношенията на синовете с майката имали много по-малко значение за това дали младите мъже ще бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, отколкото взаимоотношенията баща-син.

„Повечето проучвания, изследващи влиянието на родителите, са посветени само на влиянието на майката или съчетават информацията и за двамата родители” – казва професор Jess Haines, Family Relations and Applied Nutrition, главен автор на изследването.

„Нашите резултати подчертават важността на това да се изследва влиянието на бащите върху децата им и да се разработят стратегии, които да подпомагат бащите да развиват здравословно поведение у децата си.”

Учените изследвали над 3 700 лица от женски пол и над 2 600 лица от мъжки пол, всички на възраст между 14 и 24 години, които са взели участие в проучването  Growing Up Today Study 2 през 2011.

Осемдесет процента от тях казали, че семейството им функционира много добре, което се определя от това колко добре то се справя с проблемите на ежедневието и как членовете на семейството изпълняват ролите си и се свързват емоционално.

В обобщение, 6 от 10 момичета и половината от момчетата са съобщили, че имат много добри отношения с родителите си.

hands-407388Доброто функциониране на семейството и добрите семейни взаимоотношения били свързани с по-малко отклонения в храненето, по-голяма физическа активност и повече сън. Момичетата от такива семейства също по-рядко посягат към бързото хранене и за тях е по-малко вероятно да страдат от затлъстяване.

Сред момчетата, качеството на взаимоотношенията им с бащите имало много по-голямо влияние върху вероятността да бъдат с наднормено тегло или затлъстели.

„Изглежда отношенията баща-син имат много по-голямо влияние върху синовете, отколкото отношенията майка-дъщеря – върху младите жени” – казва Haines.

„Но са необходими още изследвания, за да проучим механизмите, по които качеството на отношенията между синовете и бащите им влияе на теглото на младежите, както и да разберем какви са вероятните различия в тези механизми при двата пола.”

Haines отбелязва, че като цяло откритията показват значимостта на семейното поведение и отношения за здравето на младите хора, още от ранна възраст.

„Те могат да бъдат мощни определящи фактори за теглото и свързаното с него поведение” – казва тя.

„Високото ниво на дисфункция на семейството може да пречи на развиването на здравословно поведение, поради ограничената способност на семейството да създава навици, свързани с храненето, съня и активността, което може да доведе до натрупване на излишни килограми.”

Сподели