Вещества в опаковките и фунгициди развалят детските зъби

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Credit: Janet McKnight, flickr (CC BY 2.0)

Credit: Janet McKnight, flickr (CC BY 2.0)

Ранното излагане на две химически вещества, които често се откриват в опаковките на храните, може би причиняват вреди на детските зъби, които никога не могат да бъдат поправени, според проучване.

Водещият автор на изследването, д-р Katia Jedeon от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания (INSERM), и колеги са открили, че излагането на бисфенол А (BPA) и винклозолин може да пречи на нормалното действие на хормоните, отговорни за растежа на зъбния емайл.

Специално предложение:
 
Винклозолин.

Винклозолин.

Учените представиха откритията си на Европейския конгрес по ендокринология за 2016 година в Мюнхен.

BPA и винклозолинът са идентифицирани като вещества, нарушаващи функцията на ендокринната система („ендокринни дисруптори” или EDs) от голям брой проучвания. Това означава, че те могат да повишат риска от репродуктивни проблеми, рак, вродени дефекти и различни други състояния.

Бисфенол А (BPA).

Бисфенол А (BPA).

BPA се използва в производството на някои пластмаси и смоли, много от които се използват в опаковките на храни и напитки, а винклозолинът е фунгицид, който се използва за защита на лозови насаждения, овощни градини и голф игрища.

Моларно-инцизивна хипоминерализация

Доктор Jedeon и екипът ѝ отбелязват, че предишни изследвания върху животни са показали, че ендокринните дисруптори може да са свързани със състояние, наречено Моларно-инцизивна хипоминерализация (МИХ), което засяга до 18% от децата между 6 и 9-годишна възраст.

Моларно-инцизивна хипоминерализация. Credit: Maurizio Procaccini et al (CC BY 2.0)

Моларно-инцизивна хипоминерализация. Credit: Maurizio Procaccini et al (CC BY 2.0)

МИХ е състояние, при което възникват дефекти на емайла при първите постоянни зъби, най-често резците и кътниците. Този дефект е необратим – когато емайлът е повреден, той не може да се възстанови.

Децата с МИХ може да страдат от повишена чувсвтителност на зъбите, особено към студени храни и напитки, а рискът от развитие на кариес също е по-голям. Зъбите им може да имат кремав, жълт или кафяв цвят и лесно да се чупят.

За целите на проучването, д-р Jedeon и колегите ѝ провели два експеримента, за да разберат повече за това по какъв начин излагането на ендокринни дисруптори може да е свързано с МИХ.

BPA и винклозолин блокират хормоните, необходими за образуване на зъбен емайл

Първо, екипът изложил плъхове на ежедневни дози или само BPA, или комбинация от BPA и винклозолин от раждането им, в продължение на 30 дни. Дозите били еквивалентни на средната дневна доза, на която би бил изложен човек.

В края на 30-те дни изследователите събрали клетки от повърхността на зъбите на гризачите.

Когато анализирали клетките, те установили, че излагането на BPA и винклозолин изменя експресията на два гена – KLK4 и SLC5A8 – които регулират минерализацията на зъбния емайл.

Структура на развиващ се зъб - амелобласти, одонтобласти, емайл, дентин. Credit: Dozenist (CC BY-SA 3.0).

Структура на развиващ се зъб – амелобласти, одонтобласти, емайл, дентин. Credit: Dozenist (CC BY-SA 3.0).

След това, изследователите отгледали в култура амелобласти от плъхове – това са клетките, които отлагат емайла по време на развитието. Те открили, че в тези клетки има полови хормони – включително естроген и тестостерон – които повишават експресията на гените, отговорни за продукция на зъбен емайл.

Те открили, че тестосеронът повишава експресията на гените KLK4 и SLC5A8.

Тъй като за BPA и винклозолин се знае, че потискат ефекта на мъжките полови хормони, според авторите откритията им показват, че тези химически вещества може да водят до развитие на МИХ, като блокират хормоните, необходими за развитието на зъбния емайл.

Сподели